Hlavní obsah

Kodaňský primátor se přiznal k obtěžování žen a odstoupil

Právo, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Kodaňský primátor Frank Jensen po 11 letech odstoupil z čela radnice dánské metropole a vzdal se funkce místopředsedy vládní sociálnědemokratické strany. Učinil tak po přiznání, že na společenských akcích sexuálně obtěžoval ženy.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Kodaňský primátor Frank Jensen rezignoval

Článek

Devětapadesátiletý komunální politik, který byl dříve i ministrem spravedlnosti, řekl, že tlak na něj byl v posledních dnech příliš velký. Začal se stupňovat poté, co v pátek vyšel článek, ve kterém ho dvě ženy osočují ze sexuálního obtěžování.

„Rozhodl jsem se rezignovat jako starosta, aby moje strana měla dost času najít za mě náhradu před příštími místními volbami," uvedl Jensen v pondělním prohlášení. Příští komunální volby se v Dánsku uskuteční v listopadu příštího roku.

Jensen se za své chování omluvil na Facebooku. „Byl jsem součástí špatné, nezdravé, ale také staré a zakořeněné kultury ve straně,” napsal. Uvedl, že chce pomoci nastolit nové změny. Podle předsedkyně mladých sociálních demokratů se jedná o vítězství hnutí MeToo.

Herečka Rose McGowanová obvinila ze sexuálního obtěžování režiséra Paynea

Amerika

Premiérka požaduje změny

Premiérka Mette Frederiksenová uvedla, že bere hnutí velmi vážně. „Je evidentní, že sociálnědemokratická strana má problémy, a to se musí okamžitě změnit,” řekla.

Podle ní by ale mělo k debatám o sexuálním obtěžování docházet jinak, ne přes média. „Hnutí MeToo odstartovalo velice důležitou a potřebnou diskusi,” pokračovala premiérka. „O výsledku jednotlivých případů ale nemůže rozhodnovat jejich mediální prezentace,” uzavřela.

Dánsko zpřísní zákon o znásilnění, bude nutný souhlas se sexem

Evropa

Reklama

Související články

Dánové zařadili Česko mezi rizikové země

Dánsko zařadilo Českou republiku mezi rizikové země kvůli vysokému přírůstku případů koronaviru. Od soboty budou do země vpuštěni jen lidé, kteří mají pro...

Výběr článků

Načítám