Hlavní obsah

Klausova amnestie vytáhla Čecha z irského vězení

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Amnestie vyhlášená českým prezidentem Václavem Klausem způsobila nevoli také v irské justici. Tamní nejvyšší soud musel v pondělí propustit stíhaného Čecha, který do Irska uprchl před českou justicí. Irský soudce Colm MacEochaidh v souvislosti s omilostněním Alexandra Malíka vyjádřil zklamání nad marnou prací irských úřadů a zbytečným plýtváním peněz.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle serveru Newstalk si už soudce vyžádal zprávu o tom, na kolik případ amnestovaného Čecha Iry přišel.

Irský stát podle soudce vynaložil v souvislosti s žádostí české strany o vydání svého uprchlého občana „významné prostředky“. Server Newstalk upozornil na nedávnou studii, podle níž stál jeden vězeň předloni Irsko 65 000 eur (téměř 1,7 miliónu korun).

Čtyřicetiletý Alexandr Malík byl v České republice před čtyřmi lety v nepřítomnosti odsouzen k trestu vězení na dva roky za úvěrový podvod. Loni v květnu Malíka zadržela irská policie na základě evropského zatykače. Malík se vydání do své vlasti bránil u soudu, ale v prosinci neuspěl a soudce MacEochaidh nařídil zahájit řízení o extradici do ČR.

S novoroční amnestií Václava Klause se veškeré dosavadní kroky staly zbytnými a v pondělí soud na základě rozhodnutí generální prokuratury nařídil okamžité propuštění Malíka z vazební věznice v Cloverhillu.

Irsko žádné náhrady nedostane

Soudce MacEochaidh se dal slyšet, že je na irské vládě, zda bude irská strana požadovat po české náhrady. To však české zákony neumožňují.

"Pokud bylo v případě pana Alexandra Malíka trestní stíhání zastaveno z důvodu amnestie, je nárok na náhradu škody výslovně vyloučen na základě zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem," řekla Novinkám mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová.

"V souvislosti s případem pana Malíka ministerstvo, konkrétně odbor odškodňování, žádnou žádost o odškodnění za vydávací vazbu neobdrželo," doplnila.

Stíhanému v Belfastu cestu do Čech nepovolili

Takové štěstí, jaké potkalo Malíka, ale nemá další Čech, kterého tentokrát severoirské úřady viní z kuplířství. Jednatřicetiletý Bronislav Rybenský se marně domáhal povolení odcestovat na nějaký čas do ČR za účelem návštěvy svého nemocného otce. Soudkyně v severoirském hlavním městě ale v pondělí rozhodla, že Rybenský v zemi zůstane, protože hrozí, že se z cesty už nevrátí, informoval v úterý server Irish Times.

Český občan byl podle vyšetřovatelů součástí gangu, který nutil k prostituci nejméně šest žen z východní Evropy. Rybenský je po svém zatčení předloni v létě stíhán na svobodě a jeho pohyb je sledován elektronicky. Soudkyně Fiona Bagnallová podmínky monitorování v pondělí zmírnila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám