Hlavní obsah

Klaus si během května užije role předsedy unijních summitů

– Praha
Právo, mcm

Se slabou Fischerovou vládou za zády zažije příští měsíc prezident Václav Klaus svůj zřejmě vrcholný okamžik v čele půlročního českého předsednictví v EU: během čtyř květnových týdnů bude totiž předsedat hned čtyřem vrcholným unijním schůzkám.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus ve Španělském sále Pražského hradu.

Článek

První z nich, jak v pátek potvrdil Hrad, bude summit EU–Japonsko 4. května v Praze. Na něj naváže vrcholná unijní schůzka s novým ekonomickým gigantem – Čínou. Jak uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová, tento summit je plánován na 20. květen rovněž do české metropole.

Poté zamíří český prezident v roli reprezentanta předsedající unijní země na Dálný východ, kde se 21. a 22. května uskuteční vrcholné setkání EU–Rusko v Chabarovsku. Na tuto schůzku naváže jednání v Soulu, kde Klaus povede 23. května summit EU–Jižní Korea zaměřený na ekonomické otázky.

„Jen abnormální situace v Česku znamená, že to bude prezident,“ komentoval tento týden premiér Mirek Topolánek fakt, že unijní summit s Jižní Koreou (a nejen ten) povede hlava státu, a nikoliv předseda vlády.

Fischerova vláda bude začínat

Klaus bude mít přitom celkem volné ruce, protože nová úřednická vláda Jana Fischera se bude teprve zapracovávat. Nového premiéra chce sice Klaus pozvat na oběd v rámci vrcholné schůzky s Japonci, není však jasné, zda stejné gesto učiní i při summitu s Číňany.

Topolánek naposledy zasáhne do unijního dění v sérii sice vrcholných, ale méně významných schůzek, jež ve dnech 6. až 8. května přivedou do Prahy nejvyšší představitele Kanady, šesti východoevropských států a také zástupce zemí tzv. jižního koridoru. Jde o Turecko a státy ve Střední Asii, na Kavkaze a na Balkáně, přes něž by měly jít energovody obcházející Rusko. Vzápětí – 9. května – Topolánkova vláda končí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám