Hlavní obsah

Kiska už nebude kandidovat do čela strany Za lidi

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska (57) nebude opětovně kandidovat na post předsedy strany Za lidi. „Mé zdraví mi nedovoluje zůstat aktivní v politice,“ uvedl Kiska na sociální síti s tím, že v pondělí ho čeká další operační zákrok

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenský exprezident Andrej Kiska

Článek

Exprezidentovi mají lékaři odstranit část ploténky. „Loni operované srdce se občas bezdůvodně rozběhne a zklidním ho jen léky. Arytmii se někdy nepodaří odstranit ani opakovanými zákroky,“ uvedl Kiska. „Strana Za lidi je nejmenší stranou vládního seskupení, koalice, kterou jsme si takto před volbami nepředstavovali. Je v mimořádně těžké pozici a potřebuje se opětovně nadechnout,“ dodal Kiska.

Sněm strany Za lidi se bude konat 8. srpna a Kisku by v čele strany mohli nahradit místopředsedové Veronika Remišová nebo Juraj Šeliga.

Strana Za lidi získala v únorových parlamentních volbách 5,77 procenta hlasů a stala se nejmenší stranou současné vládní koalice. Podle průzkumů veřejného mínění se její preference momentálně pohybují pod hranicí pěti procent potřebných pro vstup do parlamentu.

Strana v sobotu vyzvala k odchodu předsedu parlamentu Borise Kollára (Jsme rodina), který měl opsat část své diplomové práce. Kvůli této aféře stranu Za lidi kritizoval premiér Igor Matovič.

Kiska vstoupil do politiky jako podnikatel v roce 2014, kdy kandidoval na post slovenského prezidenta. V druhém kole voleb porazil o 20 % tehdejšího premiéra Roberta Fica a stal se na pět let hlavou státu. Loni opětovně nekandidoval a založil politickou stranu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám