Hlavní obsah

Kišiněv si pojistil plyn z Rumunska a Polska, už nebude závislý jen na Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumunsko je připraveno dodávat Moldavsku plyn potrubím Iasi–Ungheni–Kišiněv spuštěným teprve tento měsíc. V pondělí to potvrdil představitel rumunského Transgazu, provozovatele tamní přenosové sítě zemního plynu. Moldavsko navíc také zajistilo zkušební dodávku plynu od polské PGNiG. Země přitom dosud byla zcela závislá na plynu od ruského Gazpromu.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Poškozený zásobník plynu

Článek

Alternativní trasa je pro moldavskou energetickou bezpečnost klíčová – země je zcela závislá na ruských dodávkách. Moldavsko ale ani v případě Rumunska nemůže počítat s finančně zvýhodněnou nabídkou.

Rumunsko samo spotřebovává většinu plynu, který vytěží. Podle serveru neftegaz.ru Bukurešť za první pololetí letošního roku zvýšila nákup ruského plynu na více než trojnásobek, a odebrala tak celkem 1,247 miliardy kubíků.

Rusko zvyšuje dodávky plynu do Evropy a je připraveno stabilizovat trh, řekl Putin

Evropa

Zkušební nákup se zdařil v Polsku

Moldavská státní společnost Energocom také v pondělí uzavřela smlouvu na zkušební dodávku jednoho milionu krychlových metrů plynu s polskou

PGNiG.

„Je to první nákup plynu z alternativních (neruských) zdrojů v dějinách Moldavska,“ uvádí vládní prohlášení. Nákupní cenu plynu z Polska moldavská vláda nezveřejnila. Ujistila však, že „tarifní sazby pro občany se zvyšovat nebudou“.

Co je vám po tom, kde bereme plyn? Maďary rozčílila ukrajinská kritika dohody s Ruskem

Ekonomika

Spolu s PGNiG dodávky zajišťuje americko-ukrajinská ERU Group. Moldavsko podpořila Ukrajina, která poskytla Kišiněvu zápůjčku 15 milionů kubíků plynu s návratností do konce zimy.

„Plyn z Ukrajiny proudí do země přes (proruskou separatistickou enklávu) Podněstří, která sama odebírá více plynu než zbytek Moldavska a mohla by také nekontrolovatelně surovinu odčerpávat,“ upozornil v ruské televizi Dožď politolog Sergei Manastirli.

Gazprom přitom v minulých dnech pohrozil, že zcela zastaví dodávky plynu, pokud Kišiněv neuhradí své dosavadní dluhy a neuzavře od 1. prosince nový kontrakt.

Gazprom versus Evropa: Ceny plynu rostou

Stalo se

Sergej Kuprijanov, oficiální představitel ruské energetické společnosti, oznámil, že Kišiněv dluží 433 milionů dolarů (asi 9,6 miliardy Kč) a s přihlédnutím ke zpoždění plateb se celková výše dluhu vyšplhala na 709 milionů dolarů (15,7 miliardy Kč).

Při jednání v Kremlu minulý týden Moskva navrhovala Moldavsku 25procentní slevu, avšak Kišiněv požaduje slevu 50 procent s tím, že mu chybí prostředky.

Moldavská premiérka Natalia Gavrilitaová v pondělí večer ujistila, že Kišiněv má zájem na dlouhodobé smlouvě s Gazpromem.

Reklama

Výběr článků

Načítám