Hlavní obsah

Kdo v Rakousku odmítne práci kvůli očkování, nedostane podporu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakousko začíná tvrdě postupovat proti těm, kteří se odmítají očkovat. Uchazeči o zaměstnání, kteří odmítnou nabídku práce kvůli požadavku na vakcinaci, se musí připravit na to, že jim bude podpora v nezaměstnanosti razantně krácena, popřípadě nevyplacena. Vyhláškou to nařídil tamější ministr práce Martin Kocher (ÖVP), píše deník Der Standard.

Foto: Profimedia.cz

Martin Kocher

Článek

Pokud uchazeč o zaměstnání odmítne pracovní nabídku, protože podmínkou je být naočkován, nemusí až šest týdnů dostat žádnou podporu v nezaměstnanosti, rozhodl Kocher.

Úřad práce aktivně nezjišťuje stav očkování uchazečů o zaměstnání. Podpora v nezaměstnanosti se zablokuje tehdy, když zaměstnavatel úřadu práce oznámí, že žadatel nabídku odmítl a důvodem byla vakcinace. Výjimka bude uznána jen tehdy, pokud dotyčný nemůže být naočkován ze zdravotních důvodů, ale to bude muset doložit.

Budu pečovat jen o očkované pacienty, oznámil lékař z Hannoveru

Koronavirus

Pokud se naopak sám zaměstnavatel rozhodne nepřijmout uchazeče, protože dotyčný není očkován, pozastavení podpory v nezaměstnanosti v takovém případě nehrozí, píše Der Standard.

V Rakousku stále více zaměstnavatelů, a nikoliv jen v resortu státní správy či zdravotnictví, požaduje, aby byli jejich zaměstnanci naočkováni, ačkoli není zavedena plošná povinnost vakcinace.

Neočkovaným v Rakousku se zkomplikuje život

Koronavirus

Spolková země Dolní Rakousko například od 1. září požaduje, aby všichni nově přijatí zaměstnanci ve státní správě byli naočkovaní. Také další spolkové země, například Vídeň či Štýrsko žádají, aby zaměstnanci ve zdravotnictví a sociálních službách měli uzavřenou vakcinaci. Požadavek očkování zaměstnanců se rozšiřuje i do dalších pracovních oborů například průmyslu nebo obchodu.

Italové budou moct do práce jen s potvrzením o bezinfekčnosti

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám