Hlavní obsah

Kdo je Raman Pratasevič, kvůli kterému zosnoval Lukašenko mezinárodní únos?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Jeho jméno před několika dny Evropa téměř neznala. Především způsob, jakým byl zadržen, ale vyvolal ostrou reakci celého starého kontinentu. Řeč je o 26letém Ramanu Pratasevičovi, běloruském blogerovi a opozičním aktivistovi, kterého po vynuceném přistání letadla Ryanair zatkli v Bělorusku přímo na letištní ploše.

Foto: Stringer, Reuters

Běloruský opoziční bloger Raman Pratasevič

Článek

Pratasevič se loni dostal v Bělorusku na seznam „jedinců zapletených v teroristické aktivitě“. Ocitl se na něm poté, co společně s 22letým Stěpanem Světlovem založil na sociální síti Telegram (populární zejména v Bělorusku či Rusku) kanál Nexta.

Ten pak dvojice využívala pro svolávání pouličních protestů proti Lukašenkovu režimu. Kanály Nexta a Nexta Live mají dohromady téměř dva miliony sledujících a daří se jim prolomit přísnou státní cenzuru. Na jejich profilech jsou často k zobrazení fotografie dokumentující policejní brutalitu v Bělorusku a obsahující informace o opozičních protestech a stávkách.

Británie pozastavila povolení běloruským státním aerolinkám

Evropa

Za obvinění z hromadných nepokojů hrozí v Bělorusku až 15leté vězení.

Menší tým Nexty pracuje v Polsku, ale úzce spolupracuje s běloruskými disidenty v sousední Litvě. Tam například nyní žije také lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská. Jak Polsko, tak Litva jsou členy NATO a Evropské unie, na rozdíl od Běloruska.

Těžko říct, kdo vlastně jsme. Primárně asi Bělorusové, kteří by se rádi vrátili domů a žili ve svobodné zemi bez diktatury.
Raman Pratasevič o Nextě

Nexta (vyslovováno jako „nechta“, což v běloruštině znamená „někdo“) je podle Prataseviče financována pouze z reklam. Založena byla v roce 2015 na YouTube, původně jako hudební kanál, ale brzy se na ní začal objevovat politický obsah.

Pratasevič v současné době pracuje na jiném kanálu Telegramu, který se jmenuje Belamova. Píše pro něj od června 2020 poté, co byl běloruskými úřady zadržen její redaktor Igor Losik.

Stojíme při běloruských novinářích

Domácí

„Těžko říct, kdo vlastně jsme. Řekl bych, že primárně Bělorusové, kteří by se rádi vrátili domů a žili ve svobodné zemi bez diktatury,“ řekl Pratasevič dříve pro ruskou mutaci BBC.

Azyl v Polsku

Pratasevič Bělorusko opustil v roce 2019 a v lednu loňského roku zažádal v Polsku o občanství. Společně s ním se do země odstěhovali také jeho rodiče.

Proti Lukašenkovi se Pratasevič vyhrazuje už od roku 2011, kdy byl ještě jako student vyloučen ze školy, protože se zúčastnil protestů proti běloruskému režimu. Později byl vyloučen také z Běloruské státní univerzity.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Opoziční bloger Raman Pratasevič v roce 2012

Společně se svou přítelkyní Sofií Sapegovou byl Pratasevič zadržen v neděli poté, co běloruské úřady donutily letadlo společnosti Ryanair přistát v Minsku, ačkoli stroj letěl z řeckých Athén do litevského Vilniusu a běloruským vzdušným prostorem pouze prolétal.

Letadlo k přistání donutila běloruská stíhačka. „Panikařil. Otáčel se na ostatní lidi a říkal, že mu v Bělorusku hrozí trest smrti,“ popsala agentuře AFP jedna z cestujících Monika Simkieneová.

Pratasevič se nyní podle své matky nachází v kritickém stavu v minské nemocnici kvůli problémům se srdcem.

Reklama

Výběr článků

Načítám