Hlavní obsah

Kdo je Bulhar, který kupoval munici z Vrbětic, a proč se o něj zajímala GRU

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Munici, která vybuchla v roce 2014 ve Vrběticích, zřejmě kupoval bulharský zbrojař Emilian Gebrev, jehož se v dubnu 2015 pokusili otrávit. I když nepatří k největším obchodníkům se zbraněmi v Bulharsku, je od roku 2008 trnem v oku Moskvě. Dodával totiž zbraně do Gruzie, měl smlouvu na dodávky zbraní na Ukrajinu a také povolení vyvážet zbraně do Ázerbájdžánu, odkud šly zbraně protiasadovským povstalcům v Sýrii.

Foto: Profimedia.cz

Emilian Gebrev

Článek

Emilian Gebrev se v novém tisíciletí etabloval na trhu se zbraněmi, vyvezl jich za 25 milionů dolarů zejména do Etiopie a Angoly, ale dodával i zbraně do Gruzie.

Nyní platí za jednoho z předních obchodníků na trhu. I když to popírá, dovážel zřejmě zbraně také na Ukrajinu a měl povolení je vyvážet do Ázerbájdžánu, odkud mohly putovat do Sýrie.

Půl roku po výbuchu ve Vrběticích se ho pokusili otrávit agenti ze stejné zvláštní jednotky GRU, ze které pocházejí agenti podezřelí z výbuchu ve vrbětickém skladu.

Byl to útok na zboží, ne akt státního terorismu, prohlásil Babiš k Vrběticím

Domácí

Podle českých tajných služeb mohla být munice z vrbětického skladu určena pro ukrajinské dobrovolnické prapory bojující proti separatistům na Donbasu.

Gebrev vývoz na Ukrajinu odmítá s tím, že po anexi Krymu na začátku roku 2014 zbraně na Ukrajinu nedodával. To ale popírá tajemník ukrajinské tajné služby SBU Vyktor Jahun, podle kterého se Kyjev v říjnu 2014 pokusil získat munici z České republiky, která by se hodila pro zbraně z dob SSSR.

„Obchodník, který byl (později) otráven ruskými tajnými službami, vyhledával takovou munici v zemích bývalé Varšavské smlouvy a nejlepší místo pro její uskladnění před posláním na Ukrajinu bylo v České republice,“ řekl Jahun Svobodné Evropě, „po explozích jsme jak české orgány, tak my sami měli podezření, že nejde o náhodu“.

GRU v akci

Snaha opakovaně vyvážet zbraně a munici do oblastí ruských zájmů mohla být důvodem, proč se stal Gebrev a jeho obchody terčem ruské GRU. Už po rusko-gruzínské válce se ocitl na černé listině ruského ministerstva obrany, i když jen deset procent zbraní dodaných do Gruzie z Bulharska šlo přes jeho firmu.

Vrbětice a okolí žádají náhradu od státu

Domácí

Bulharsko od března 2014 navštívilo opakovaně několik agentů GRU, jako první Vladimir Mojsejev vystupující pod jménem Vladimir Popov, který se v roce 2016 později angažoval v neúspěšném pokusu o puč v Černé Hoře.

Návštěv přibylo v roce 2015, když už s Popovem jezdili další, včetně velitele zvláštní jednotky GRU 21955 Denise Sergejeva alias Sergeje Fedotova, jenž dohlížel na agenty, kteří otrávili v březnu 2018 v britském Salisbury dvojitého agenta Sergeje Skripala.

Fedotov a další agent Georgij Gorškov přijeli do Burgasu 24. dubna 2015 a o tři dny později se Gebrevovi udělalo špatně. Následně se ukázalo, že byl otráven.

Jed ze skupiny novičok byl zřejmě nanesen na kliky jeho auta. Přítomnost novičoku se přímo nikdy neprokázala, ale testy ve specializované laboratoři ve Finsku ukázaly, že Gebrev měl v těle metabolity organofosfátů. A nervové jedy z řady novičok patří právě mezi organofosfáty, jinak používané především jako pesticidy.

Kolář: Rusové paralyzovali českou ambasádu. Musíme vyhostit všechny jejich diplomaty

Domácí

Podle investigativní skupiny Bellingcat, která se věnuje aktivitám ruských tajných služeb, byl Gebrev otráven v den, kdy dostal povolení pro vývoz zbraní do Ázerbájdžánu. Přes ten v té době šly zbraně pro syrské povstalce bojující proti Bašáru Asadovi, mezi nimiž byli i radikálové. Bellingcat to uvedl 11. prosince 2019.

Gebrev však tvrdí, že jeho společnost Emco v programu dodávek zbraní syrským povstalcům placeným z amerických peněz nefigurovala.

Konkurenční boj obchodníků se zbraněmi?

I Bellingcat ale zvažuje, zda firma, která se zabývala hlavně vývozem do Afriky a Indie a patří k menším exportním firmám, byla od počátku v centru pozornosti GRU nebo na ni GRU přivedla některá z dalších bulharských firem prodávajících zbraně.

Už v roce 2011 došlo k výbuchu ve skladu zbraní v Bulharsku, jehož část mělo pronajaté Emco. To však tvrdilo, že tam žádné zbraně nemělo. Bellingcat nevylučuje ani to, že se Gebrev mohl stát obětí boje oligarchů v Bulharsku, do kterého se zapojilo Rusko.

Vyloučeno není vyhoštění dalších Rusů, míní Hamáček

Domácí

Krátce před svou otravou se Gebrev podle svých slov pokoušel ovládnout velkou zbrojovku Dunarit, kterou chtěl získat oligarcha Konstantin Malofejev, jenž podporoval proruské separatisty na Donbasu.

V srpnu 2017 Emco přišlo o licenci na vývoz zbraní. Odebralo mu ji ministerstvo hospodářství, které v té době vedl Emil Kanikolov, nominovaný ultrapravicovou stranou Ataka, která je napojená na Moskvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám