Hlavní obsah

Katastrofa Germanwings ukázala potřebu lépe znát zdraví pilotů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzští vyšetřovatelé loňské havárie letadla společnosti Germanwings, při níž zahynulo všech 150 lidí na palubě, doporučují zpřísnit lékařské kontroly pilotů a zlepšit oznamování výsledků těchto kontrol leteckým společnostem. Ve své závěrečné zprávě, kterou v neděli zveřejnili, experti také potvrdili, že německý kopilot měl duševní problémy a zřícení stroje způsobil úmyslně.

Foto: Y. Malenfer, francouzské ministerstvo vnitra, Reuters

Francouzští četníci na místě havárie Airbusu A320 nedaleko městečka Seyne-les-Alpes

Článek

Letadlo nízkonákladových aerolinek Germanwings se zřítilo 24. března 2015. Kopilot Andreas Lubitz podle vyšetřovatelů využil toho, že kapitán letounu odešel na toaletu, zablokoval vstup do pilotní kabiny, navedl stroj na klesání a nechal zvyšovat jeho rychlost. Letadlo narazilo do horského masivu v rychlosti 700 kilometrů v hodině. Nikdo z lidí na palubě stroje neštěstí nepřežil.

Francouzský úřad pro bezpečnost civilního letectví BEA ve zprávě podle agentury Reuters uvedl, že Lubitz začal trpět duševními problémy v prosinci 2014 a v následujících měsících navštívil více lékařů. Žádný z nich ale nevaroval leteckou společnost ani letecké úřady.

Jeden z lékařů přitom dva týdny před katastrofou doporučil, aby se Lubitz léčil na psychiatrické klinice. Na den nehody měl od lékaře neschopenku, kterou našla policie u něj doma roztrhanou. Je také zřejmé, že kopilot čin předem plánoval. Před osudným letem hledal na internetu informace o sebevraždách a zabezpečení dveří kokpitu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám