Hlavní obsah

Katalánci budou hlasovat o odtržení od Španělska 1. října

Barcelona

Předseda regionální vlády Katalánska Carles Puigdemont v pátek oznámil, že Katalánci budou v novém referendu o nezávislosti hlasovat 1. října. Separatistické vedení Katalánska prosazuje opětné referendum přes odpor španělské vlády a justice. Mluvčí premiéra Mariana Rajoye v reakci hned řekl, že vláda referendum zablokuje.

Foto: Barbora Klocová, Novinky

Vlajka Katalánska. Ilustrační foto

Článek

Podle Puigdemonta budou katalánští voliči v referendu odpovídat na otázku: „Přejete si, aby Katalánsko bylo nezávislým státem jako republika?” Katalánský premiér se v reakci na silný nesouhlas španělských úřadů odvolal na „právo uspořádat referendum o sebeurčení”.

Předseda konzervativní španělské vlády Mariano Rajoy již dříve ujistil, že toto zakázané referendum se konat nebude. „Dokud budu premiérem, tak se to nestane,” prohlásil 27. května.

Toto stanovisko v první reakci zopakoval mluvčí Rajoyovy vlády Iňigo Méndez de Vigo. „Jakýkoli krok, který povede od oznámení k faktu, se setká s reakcí vlády,” řekl podle agentury Reuters na tiskové konferenci. „To referendum se konat nebude, protože je nezákonné,” zdůraznil.

Katalánci jsou rozdělení

Katalánská vláda už v listopadu 2014 uspořádala nezávazné lidové hlasování, v němž se pro nezávislost vyslovilo zhruba 80 procent hlasujících. Účast ale činila jen asi 40 procent. Španělské soudy několik katalánských politiků za referendum následně potrestaly dočasným zákazem politické činnosti.

Katalánský parlament, v němž mají většinu separatistické strany, v listopadu 2015 schválil rezoluci, která požaduje nové referendum. V další rezoluci z loňského října katalánští poslanci odhlasovali, že by se plebiscit měl konat nejpozději letos v září. Obě tyto rezoluce posléze anuloval španělský ústavní soud.

Vláda v Madridu snahy Katalánska o samostatnost dlouhodobě odmítá s tím, že to odporuje španělské ústavě. Katalánci jsou ohledně odtržení od Španělska dlouhodobě rozdělení. Podle agentury AFP se v posledním průzkumu 44,3 procenta dotázaných vyslovilo pro a 48,5 procenta proti.

Mnozí Katalánci si stěžují, že jejich bohatý region, produkující zhruba pětinu španělského HDP, odvádí Madridu příliš mnoho na daních, aniž by se mu vrátil odpovídající podíl formou vládních investic.

Reklama

Výběr článků

Načítám