Hlavní obsah

Kardinálové se modlili za dobrou volbu papeže

Vatikán

Kardinálové mladší osmdesáti let, kteří budou volit papeže, se v úterý dopoledne zúčastnili zvláštní mše za dobrou volbu papeže (Pro eligendo Romano pontifice) v bazilice Svatého Petra. Odpoledne odejdou do Sixtinské kaple na konkláve, na němž zvolí nového papeže. První volba se uskuteční už odpoledne, ale neočekává se tak rychlé zvolení jako v roce 2005.

Foto: ČTK/AP

Kardinálové během mše před volbou papeže

Článek

Do Sixtinské kaple se procesí hodnostářů chystá dorazit v 16:30, od té chvíle bude platit na jednání kardinálů přísné informační embargo. Jak volitelé, tak všichni, kdo s nimi přijdou do styku, totiž museli složit slib mlčení, což se stalo v pondělí pozdě odpoledne. „Každému, koho by přichytili při prozrazení informací, hrozí exkomunikace,“ připomněla BBC. Kardinálové jsou od úterý ubytováni v Domě svaté Marty ve Vatikánu, kde budou bydlet během celé volby v naprosté izolaci od okolního světa.

Foto: ČTK/AP

Kardinálové na mši před volbou

Délka trvání konkláve se nedá předem určit – v minulosti probíhal výběr papeže několik dní, ale i týdnů, nyní se odhaduje, že by nový papež mohl být znám do pátku. Neočekává se však, že to bude za dva dny jako při zvolení Benedikta XVI. Tentokrát pozorovatelé tak hladký a rychlý průběh neočekávají, protože volba podle nich nemá jasného favorita.

Souboj reformistů s konzervativci?

Většina expertů předvídá souboj mezi reformisty, kteří prý favorizují italského kardinála Angela Scolu a Marka Ouelleta z Kanady, a uskupením konzervativců, jejichž kandidáty na stolec jsou údajně Brazilec Pedro Odilo Scherer a Leonardo Sandri z Argentiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Konkláve předcházela mše ve Svatopetrské bazilice za účasti kardinálůVideo: Reuters

Britský The Guardian spekuluje, že proti sobě stojí provatikánští volitelé spjatí s kurií a ti, kteří nepatří do nejužších vatikánských kruhů – hlavně Němci a Američané. Paradoxně „Římané“ mají za favorita Scherera, mimořímští Itala Scolu. Jako kompromisní uchazeč se podle pozorovatelů rýsuje Maďar Péter Erdö.

Roli ale může hrát i to, že mimoevropské země, zejména Latinská Amerika a Afrika, kde je početná obec katolíků, budou tlačit na to, aby právě tyto oblasti konečně hrály větší roli.

To vše jsou ale víceméně dohady. „Musíme počkat nejméně na výsledky prvního volebního kola. Ve hře je přinejmenším šest jmen,“ řekl v pondělí listu La Stampa lyonský arcibiskup Philippe Barbarin.

Pro nového papeže musí hlasovat dvě třetiny sboru, tedy nejméně 77 kardinálů, Pokud není papež zvolen, volí se další dny a nanejvýš čtyři volební kola denně – dvakrát dopoledne a dvakrát odpoledne. Dvě hlasování následují vždy těsně za sebou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám