Hlavní obsah

Kardinál Duka převzal do správy římskou baziliku

Vatikán

Kardinál Dominik Duka v Římě oficiálně převzal baziliku svatého Marcelina a Petra, která mu z rozhodnutí papeže Benedikta XVI. připadla po vstupu do sboru kardinálů. Stalo se tak během večerní mše v bazilice. Dopoledne Duka v chrámu sv. Petra sloužil mši spolu s papežem, obřadu bylo přítomno i několik desítek českých poutníků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dominik Duka

Článek

Pražského arcibiskupa Duku jmenoval papež kardinálem letos v únoru. K tomu se váže také tradice přidělování římského kostela, což odkazuje k původnímu významu této hodnosti. Kardinálové totiž původně byli faráři největších římských kostelů.

Později se tak označovali kněží 25 římských titulů, tedy hlavních míst kultu srovnatelných s dnešními farnostmi, na které se papež jako biskup Říma obracel v různých záležitostech. Se jmenováním kardinála se též pojí předání odznaků, červeného kardinálského biretu, jmenovací buly a kardinálského prstenu.

Kostel svatého Marcelina a Petra je zasvěcen římským mučedníkům ze 4. století. Jejich relikvie byly do kostela převezeny v polovině 13. století za papeže Alexandra IV. Nynější neoklacistická podoba kostela pochází z roku 1751, kdy objekt nechal opravit papež Benedikt XIV.

Reklama

Výběr článků

Načítám