Hlavní obsah

Kapitána hájí tajemná Moldavanka, která s ním měla popíjet na baru

Novinky, Václav Lang

Klíčovou roli ve vyšetřování okolností ztroskotání lodě Costa Concordia nedaleko italského ostrova Giglio by mohla sehrát záhadná postava 25leté Moldavanky, která zřejmě byla v okamžiku havárie spolu s kapitánem Franceskem Schettinem na kapitánském můstku. V rozhovoru s novináři Domnica Cemortanová kapitánovo údajně „neadekvátní“ jednání po nehodě hájila.

Foto: Profimedia.cz

Domnica Cemortanová

Článek

„Podívejte se, kolik lidí díky němu žije. Je tragédie, že někteří lidé přišli o život, ale on svými činy zachránil přes tři tisíce cestujících,“ hájila Cemortanová v rozhovoru pro Sunday Telegraph kapitána lodi Schettina. Podle ní se zachoval duchapřítomně, když po nárazu kormidloval zasaženou loď směrem k malému přístavu na ostrově, a dostal se tak blízko mělčiny.

Foto: Profimedia.cz

Domnica Cemortanová

Podle zjištění deníku The Daily Telegraph je 25letá Domnica Cemortanová rodačkou z moldavského Kišiněva. Na svém facebookovém profilu uvádí, že bydlí v rumunské Bukurešti. Je údajně možné, že dříve na lodi Costa Concordia pracovala jako tanečnice nebo delegátka, zatímco tentokrát se s ní vydala na dovolenou.

Foto: ČTK/AP

Satelitní snímek ztroskotané lodě

Italským vyšetřovatelům by se její výpověď mohla hodit. Když ale v médiích proběhla zpráva o tom, že po dívce pátrají, změnila Cemortanová na Facebooku údaje o místě bydliště z Bukurešti na Zanzibar v Tanzanii. Hlavní vyšetřovatel se k její osobě odmítl vyjádřit, jeho mluvčí však řekl, že pátrání po Moldavance nemůže potvrdit, ani vyvrátit.

Kapitán nechtěl loď opustit dřív než ostatní, tvrdí

Novináři deníku upozornili také na fakt, že jméno tajemné Moldavanky nefigurovalo ani na oficiálním seznamu pasažérů, ani mezi posádkou. Údajně byla na lodi hostem jednoho z důstojníků. Mohlo by jít také o ženu, s níž někteří svědci viděli Schettina popíjet na baru několik hodin před nehodou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Interiér potopené lodi Costa ConcordiaVideo: Reuters

V rozhovoru s moldavskými novináři Cemortanová uvedla, že v pátek kolem půl desáté večer seděla u večeře se svými přáteli. Později ji prý zavolali na kapitánský můstek. Není však jasné, zda proto, aby se podívala na Schettinův "manévr" v nebezpečné blízkosti ostrova Giglio, nebo až po havárii, aby pomáhala s tlumočením výstražných oznámení do ruštiny.

Evakuace byla podle jejích slov strašnou zkušeností. "Byla tma. Východ jsem našla tak, že jsem se držela fluorescenčních čar. Slyšela jsem všechny možné padající předměty. Lidé křičeli," popsala.

Loď opustila Cemortanová deset minut před půlnocí. „Kapitán byl pořád na palubě,“ zdůraznila. „Viděla jsem ho tam do chvíle, než se mi nepodařilo dostat se z lodi. Nechtěl opustit loď dřív než ostatní. Neudělal by to, ví, co je jeho povinností.“

Reklama

Výběr článků

Načítám