Hlavní obsah

Kapitán Costy Concordie nechtěl oslnit tanečnici, ale zatraktivnit plavbu

Grosseto

Kapitán potopené výletní lodě Costa Concordia Francesco Schettino v úterý u soudu v Grossetu hájil své námořnické schopnosti a popřel, že by z lodě utekl. Muž čelí obvinění ze zabití 32 cestujících, kteří se při havárii lodi utopili.

Foto: Giacomo Aprili, ČTK/AP

Kapitán Costy Concrodie Francesco Schettino přijíždí k soudu v Grossetu

Článek

Kapitán popřel, že by opustil palubu předčasně, byl prý z lodi vymrštěn, když se převracel její trup.

Silně gestikulující Schettino podle televize Sky News popřel, že by se s lodí přiblížil k pobřeží ostrova Giglio, až narazil na útes, kvůli tomu, aby oslnil moldavskou tanečnici Domniku Cermontanovou, která u soudu přizala poměr s ženatým kapitánem. „Nedělal jsem to na přání Cermotanové,“ řekl Schettino. Když přišla na můstek, zůstala na straně daleko od něj.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Schettino ale přiznal, že se pokoušel „zabít tři ptáky jedním kamenem”. Plul blízko pobřeží, aby vyhověl představiteli rejdařství, uctil bývalého kapitána výletních lodí, který žil na Gigliu, a udělal plavbu přitažlivější pro cestující. Vypověděl, že o neplánované zajížďce neměl povinnost informovat společnost vlastnící plavidlo.

U soudu se přehrál záznam z můstku, na kterém se pár minut před tragédií Schettino ptá po telefonu bývalého kapitána na Gigliu, zda je tam dost vody, aby mohl plout jen pětinu námořní míle od pobřeží. Když se ho žalobce zeptal, proč to dělal, jestliže se loď nesměla přiblížit ke skalám na méně než půl míle, kapitán řekl, že to nebylo myšleno vážně.

Foto: Giacomo Aprili, ČTK/AP

Kapitán Costy Concordie u soudu v Grosseto

Schtettino už dříve dával vinu za větší přiblížení a následnou tragédii mapám, podle nichž měl navigovat, a tvrdil, že indonéský kormidelník na můstku nerozuměl jeho příkazům. Na dotaz, zda nebylo na můstku před havárií příliš mnoho lidí, Schettino odpověděl, že vždy bojoval za to, aby byl jejich počet co nejnižší.

V případě, že by byl Schettino uznán vinným, hrozí mu až 25 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám