Hlavní obsah

Kanárské ostrovy čelí náporu migrantů z Afriky

DPA, ČTK, BBC, jz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanárské ostrovy se stávají cílem stovek migrantů. Za poslední dva dny tam připlulo přes 1000 běženců z Afriky. Naposledy tak silný nápor migrace zažilo souostroví kolem roku 2006, píše server BBC. Tehdy tam dorazilo 35 tisíc utečenců, uvádějí data OSN.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ostrovy u severozápadního pobřeží Afriky navštívil španělský ministr pro migraci José Luis Escrivá a slíbil „komplexní odpověď“ na novou situaci. Jeden z vůdců místní samosprávy Blas Acosta jej však kritizoval za to, že nepřišel s žádnými konkrétními návrhy ohledně toho, kde by měli nově příchozí na ostrovech pobývat.

Většina migrantů připlouvá na ostrovy ze Senegalu, který je vzdálený více než 1600 kilometrů. Senegalská pobřežní stráž tento týden podle svého vyjádření zadržela u pobřeží africké země dvě lodě, které dohromady nesly celkem 186 lidí.

Evropě hrozí další vlna masivní migrace, varují experti

Evropa

Utečenci, kteří na ostrovy dorazili v posledních dvou dnech, pochází ze Senegalu a z Gambie a připluli dohromady na 37 lodích. O většinu z nich se stará místní Červený kříž, který je ubytoval nedaleko místa jejich přistání. Kromě několika případů podchlazení jsou migranti v pořádku a místní lékaři je testují na koronavirus.

Už žádné migranty. Švédsko mění azylovou politiku

Evropa

Migrační cesta ze západní Afriky na Kanárské ostrovy začala být opět velmi populární  od roku 2018, kdy se počet příchozích začal znovu zvyšovat. Od počátku letošního roku se na Kanárské ostrovy dostalo více než 5000 běženců. V porovnání s loňským rokem je to nárůst o více než 600 procent, napsal server týdeníku Focus. Odborníci varují, že je to předzvěst nové masivní migrace.

Británie měla vrátit desítky migrantů do Francie. V letadle skončil jediný

Evropa

Cesta, při níž musejí běženci zdolat sto kilometrů v bouřlivých a nebezpečných vodách Atlantiku, je oblíbená kvůli nízké ceně, která se převaděčům platí. Za místo v gumovém člunu se platí kolem 800 eur (22 tisíc korun), zatímco běžně je to kolem 2000 eur (55 tisíc korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám