Hlavní obsah

Kanada pravděpodobně opět zavede víza pro Čechy

Aktualizováno

Kanada s nejvyšší pravděpodobností znovu zavede víza pro české občany. V pondělí o tom jednal kanadský ministr pro přistěhovalectví Jason Kenney s českými ministry zahraničí Janem Kohoutem a vnitra Martinem Pecinou. Uvedly to Lidové noviny. Ministerstvo zahraničí svolalo na středeční dopoledne tiskovou konferenci.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Před znovuzavedením vízové povinnosti varoval už v květnu kanadský premiér Stephen Harper.

Článek

Víza by prý čeští občané k cestě do Kanady měli potřebovat od osmé hodiny ranní v úterý 7. července.

Premiér Jan Fischer v úterý večer v České televizi zavední víz nevyloučil. Potvrdil, že jednání vyvolala kanadská strana.

O zavedení víz pro české občany se v posledních týdnech začalo spekulovat poté, co se znovu zvýšil počet zájemců, hlavně českých Romů, o azyl v Kanadě. Odjíždějí do Kanady, protože se bojí útoků extremistů.

V posledních týdnech do Kanady odjela například novinářka Anna Poláková s rodinou. Loni v zemi požádalo o azyl 853 lidí, devadesát procent z nich uspělo. Letos jen do dubna to bylo 1077 lidí, kladně bylo vyřízeno 75 procent žádostí. Většina z nich pobývá ve městě Hamilton.

Čeští představitelé odmítli informace o zvažovaném zavedení kanadských víz oficiálně potvrdit. V podobných situacích je zvykem nejprve čekat na oficiální vyhlášení druhé strany, píše server. "Vím jen, že se něco nedobrého děje," řekl listu český ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám