Hlavní obsah

Kadyrov: Odmítače vakcíny by měli nechat bez kyslíku

Právo, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov navrhl, aby odmítačům očkování byla omezena zdravotní péče: „Ať pocítí, jak hrozné to je, když jim chybí kyslík. Do nemocnice by je měli brát jako poslední.“

Foto: Sergei Karpukhin , Reuters

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov

Článek

V Rusku dosud plně naočkovali deset procent obyvatelstva. Oznámilo to Gamalejevovo centrum, které vyvinulo Sputnik V.

Rusové očkování nevěří: podle průzkumu centra Levada se jich nechce očkovat 60 procent. Úřady ale počítaly, že v létě už stejný počet bude mít vakcínu.

V méně úspěšných regionech přesvědčovací kampaň sklouzává do roviny represivní, což právě ilustruje Kadyrovův výrok.

Existují závažná podezření z porušování lidských práv Kadyrovovým režimem v Čečensku. Například se má jednat o únosy, vraždy a věznění sexuálních menšin v koncentračních táborech. Kadyrov popřel jak pronásledování homosexuálů, tak existenci takových lidí na území Čečenska. Čečensko je sice formálně součástí Ruské federace, ale má garantovanou značnou autonomii.

Nemáš peníze na nevěstu? Nezoufej, Kadyrov doplatí

Zahraniční

Vedení Jakutska podle TV Dožď v rozporu s ústavou oznámilo „povinnou vakcinaci pro některé skupiny obyvatel“, později pod tlakem změnilo formulaci na „hromadné očkování“.

Varovné SMS ale podle listu Novyje Izvěstija dostali i někteří moskevští státní zaměstnanci: žádost o potvrzení vakcinace obsahovala výhrůžku propouštěním z práce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám