Hlavní obsah

Kaczyňski sní o 300tisícové armádě. Chce „seriózní odstrašující sílu“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Pronikavé zvětšení a posílení polské armády, protože „vzhledem ke zostřující se situaci v regionu není na požadované úrovni“, požaduje Jaroslaw Kaczyňski (72), lídr vládního Práva a spravedlnosti (PiS) a vicepremiér pro bezpečnost.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Jaroslaw Kaczynski, předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost.

Článek

„Nejde o 50 či 100 procent, ale o mnohonásobné navýšení počtu vojáků v porovnání s dnešním stavem (kolem 110 tisíc mužů),“ řekl nejvlivnější polský politik, přezdívaný také náčelník státu. „Naše armáda v novém složení sice nevznikne ze dne na den, ale jistě to nebude dlouhodobý proces,“ slíbil.

Zbrojení je svatá povinnost

Společně s ministrem obrany Mariuszem Blaszczakem (52) už předložili v parlamentu radikální novelu zákona o obraně vlasti, jež má výrazně napomoci při jejím budování. Podle několika zdrojů polské ozbrojené síly plánují zvýšit svůj stav na 300 tisíc mužů a tomuto počtu má odpovídat i moderní vyzbrojení polské armády.

Na hranici s Běloruskem zmizel polský voják, zřejmě dezertoval

Zahraniční

„Pokud se chceme vyhnout nejhoršímu, tedy válce, musíme jednat podle starého pravidla – když chceš mír, připrav se na válku, nebo chceš-li zachovat mír, buduj silně ozbrojené síly,“ prohlásil Kaczyňski.

Polsko na východním křídle Evropské unie a Severoatlantické aliance musí podle něj mít „seriózní odstrašující sílu a schopnost účinně se bránit“. Zároveň připomněl, že už od letošního srpna na polsko-běloruské hranici trvá hybridní válka.

Za tuto dobu se téměř 40 tisíc uprchlíků z Blízkého východu, afrických, ale i dalších zemí, za neskrývané pomoci režimu autoritářského běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, pokusilo ilegálně proniknout do Polska, a tím i do EU.

Polští vojáci našli na hranici mrtvého migranta z Nigérie

Evropa

Hlavní odpor celou dobu, nepřetržitě 24 hodin denně, klade 21 tisíc příslušníků polské armády, společně s tisíci policistů a pohraničníků.

„Proto budovat a posilovat armádu je naše svatá povinnost. Jednoznačně odmítáme koncepci, že polská armáda má být ne velká, ale dobře vyzbrojená. Ona musí být dobře vyzbrojená a zároveň velká. Významnou roli při dodávkách zbraní budou hrát Spojené státy, ale nerezignujeme ani na výzbroj od našich evropských spojenců. Samozřejmě moderní a účinné zbraně se nekupují jako auta v autosalonu, proto půjde o postupný proces,“ vysvětlil lídr PiS.

Nasazení sil NATO trvá dlouho

„V konečném důsledku se má Polsko stát vojensky silným státem, který bude patřit k těm nejsilnějším ve světě. V případě potřeby se musíme umět delší dobu samostatně a účinně bránit i proto, že nasazení sil NATO trvá dlouho,“ kritizoval Alianci Kaczyňski.

U hranic s Polskem táboří dva tisíce migrantů. Ozývají se i výstřely

Evropa

Zároveň upozornil na imperiální ambice Moskvy, která podle něj neustále demonstruje vojenskou sílu, ale i hrozbu ruské agrese proti Polsku. Lídr PiS zároveň řekl, že novela zákona o obraně vlasti předpokládá financování armády nejen ze státního rozpočtu, ale i emisí cenných papírů i dluhopisů Polské národní banky a Národní rozvojové banky.

„Nárůst finančních prostředků pro rozvoj armády bude výrazný. Už to nebudou dvě procenta HDP, ale výrazně víc,“ upozornil Kaczyňski. Blaszczak svého šéfa doplnil, že „vláda v Polsku neplánuje při zvyšování stavu armády zavést povinnou základní vojenskou službu. Materiální i sociální podmínky či systém vzdělávání v ozbrojených silách, včetně vysokých vojenských škol se výrazně zatraktivní a předpokládá se, že budou přitahovat mladé lidi do jejích profesionálních řad.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám