Hlavní obsah

Juščenko je ochoten odložit volby, asi budou na podzim

Novinky, ČTK, RIA Novosti, Itar-Tass

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Ukrajinský prezident Viktor Juščeno ve čtvrtek sdělil, že je ochoten odložit volby plánované na květen. Nezruší ale svůj dekret o rozpuštění parlamentu. Podle médií by se volby mohly konat na podzim. Rýsuje se možná dohoda s premiérem Viktorem Janukovyčem, který naznačil, že by byl ochoten souhlasit s předčasnými volbami, i když by ústavní soud Juščenkův dekret označil za neústavní.

Článek

Podle ukrajinského tisku budou volby zřejmě posunuty na podzim. "Zástupci koalice soudí, že o odložení voleb již bylo rozhodnuto. Volby se budou konat v září nebo v říjnu," napsal list Ekonomičeskije izvestija.

Juščenko připustil, že by mohl posunout datum voleb z původně stanoveného 27. května, pokud se na tom domluví parlamentní výbory, aby bylo možné přijmout nutné změny volebního zákona. Strany by dostaly také více času na přípravu hlasování. 

Janukovyč už není proti volbám

Premiér Viktor Janukovyč, který dosud předčasné volby odmítal, nebo trval na tom, že by musely být spojeny i s předčasnými volbami prezidenta, řekl ve čtvrtek, že je ochoten přistoupit na volby bez ohledu na verdikt ústavního soudu. Ten začal o dekretu jednat ve středu. [celá zpráva]

"I když ústavní soud uzná prezidentův dekret za neústavní, bude možné volby uspořádat, pokud se na tom dohodnou všichni účastníci politického procesu," řekl premiér. Jeho mluvčí upozornil, že to ale neznamená, že by se volby mohly konat za jakýchkoli okolností. 

Velká podpora lidí mu dává šanci uspět. Demonstrace na jeho podporu jsou větší než projuščenkovské.

Jak odložit volby

Prezident by mohl pozastavit platnost svého dekretu, aby umožnil najít nové datum voleb, řekl tajemník prezidentské Rady národní bezpečnosti a obrany Vitalij Hajduk. Podle ústavy se totiž musejí volby konat do 60 dnů od vstupu dekretu o rozpuštění parlamentu v platnost. "Lze ale použít i jiné mechanismy, pokud se všechny politické síly dohodnou," komentoval to premiér.

Podle Juščenka není situace nijak hrozná: "Na Ukrajině není žádná tragédie, Ukrajině jde cestou demokracie," sdělil na tiskové konferenci. Podle něj nyní ústavní soud zkoumá dekret, což je v dané době nejdůležitější. Sdělil, že dekret, jímž 2. dubna rozpustil parlament [celá zpráva] nestáhne.

Dekret podle něj musí být důsledně plněn, protože je adekvátní reakcí na pokus premiéra Janukovyče a jeho parlamentní většiny uzurpovat si moc. "Vytváření koalice parlamentní většiny a vlády nelegálními prostředky, přijímání nelegálních rozhodnutí a ignorování vůle voličů vede k uzurpování moci," řekl Juščenko. Rozpuštění zákonodárného sboru není podle něho samoúčelné a představuje jedinou šanci, jak vrátit politický život na Ukrajině do právních kolejí.

Demonstrace pokračují

Navzdory náznakům kompromisu v centru Kyjeva demonstrují tisíce lidí, kteří žádají rychlé vyřešení politické krize. Na náměstí Nezávislosti se sešlo na pět tisíc stoupenců premiéra, jejichž řady mají podle policie významně rozšířit další tisíce lidí přijíždějících z venkova.

"Chceme, aby prezident Juščenko zrušil svoje rozhodnutí a omluvil se lidem. Chceme podpořit parlament," prohlásil podle agentury AFP třiašedesátiletý důchodce Vitalij, který přijel z jihu země. "Prezident ničí svým dekretem ekonomiku," soudí jiný demonstrant také z jihu.

Reklama

Související články

Ukrajinský prezident rozpustil parlament

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko rozpustil parlament. Oznámil to v pondělí v televizi po sedmihodinovém jednání s vůdci parlamentu. Současně vyhlásil...

Výběr článků

Načítám