Hlavní obsah

Jugoslávskému princi odpojili elektřinu, dluží přes čtvrt miliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Srbský státní dodavatel elektřiny Elektroprivredi Srbije odpojil od dodávek elektřiny jugoslávského prince Aleksandara II. Karadjordjeviče. Za proud dluží v přepočtu 270 000 korun. Karadjordjevičové podle listu Kurir žijí bez elektřiny přes měsíc, protože královská rodina nerespektovala předchozí dohody o restrukturalizaci dluhu za elektřinu.

Foto: Profimedia.cz

Jugoslávský korunní princ Aleksandar II. s fotografií svého otce Petara II.

Článek

Kvůli nedělní rodinné oslavě Karadjordjevičů v jejich zámku za účasti mnoha prominentů, včetně hlavy srbské pravoslavné církve patriarchy Irineje, byly dodávky proudu na několik hodin obnoveny.

Ačkoli je Srbsko republikou, následník trůnu Karadjordjević, jenž se narodil v roce 1945 v londýnském exilu, stále doufá v obnovení monarchie.

Aleksandar II. Karadjordjević je jediným potomkem jugoslávského krále Petara II. (1923–1970), který v roce 1941 po obsazení Jugoslávie nacisty odešel do londýnského exilu. Trůnu byl zbaven komunistickým režimem v listopadu 1945 a zemřel v roce 1970 v Los Angeles.

Aleksandar Bělehrad poprvé navštívil roku 1991. Patřil mezi odpůrce bývalého prezidenta Slobodana Miloševiče a po jeho svržení se natrvalo vrátil do Srbska. Občanství získal v roce 2001 a ve stejném roce se královská rodina mohla vrátit do svých bělehradských paláců. Následník trůnu se věnuje charitě, kulturní činnosti a údržbě rodinných sídel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám