Hlavní obsah

Jste bastardi a blázni, pustil se Lukašenko do Evropské unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Polsko kvůli náporu migrantů na hranicích s Běloruskem hovoří o hybridním útoku režimu autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. Ten z vyhrocené situace nařkl Evropskou unii, kterou v rozhovoru pro Běloruskou státní televizi označil za blázny a bastardy.

Foto: Profimedia.cz

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

„A vy, blázni a bastardi, chcete, abych vás chránil před migranty,“ reagoval Lukašenko v souvislosti na sankce uvalené Evropskou unií vůči Bělorusku.

„Obávám se, že tato konfrontace na hranicích kvůli migrantům může vést ke konfliktu. Jsou to provokace,“ dodal Lukašenko, který kritizoval polskou stranu za to, že na hranice podle něj posílá helikoptéry, aby záměrně vystrašily přítomné migranty.

Rusko vyslalo nad Bělorusko dva bombardéry

Zahraniční

Situace na bělorusko-polských hranicích se v posledních dnech vyostřuje. V pondělí se na hraniční přechod Bruzgi-Kuźnica přesunuly tisíce migrantů. Posílená polská pohraniční stráž od té doby odvrátila několik pokusů o průnik migrantů do země.

Podobné pokusy o nelegální přechod hranic migranti uskutečnili také na hranicích s Litvou či Lotyšskem.

Merkelová vyzvala Putina, aby se vložil do migrační krize na hranicích s Běloruskem

Evropa

Evropská unie z napjaté situace viní Lukašenka, jenž se tímto krokem mstí za sankce, které na jeho režim EU uvalila v souvislosti s potlačováním demokratické opozice a porušováním lidských práv v zemi.

„Není náhodou, že k útoku na hranice došlo právě teď. Lukašenkův režim přijal tento princip jednání. Máme co do činění s hybridním útokem. Jsme odpovědní nejen za bezpečnost Polska, ale také Evropské unie,“ řekl polské stanici TVP Info ministr obrany Mariusz Błasczak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám