Hlavní obsah

Joschka Fischer: Mise, kterou vedl Schwarzenberg, byla chaotická a ostudná

BERLÍN
Aktualizováno

Bývalý německý ministr zahraničí Joschka Fischer se v rozhovoru pro čtvrteční vydání týdeníku Die Zeit pustil do mise EU, která měla dojednat příměří na Blízkém východě. Vedl ji český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podle Fischera byla mise chaotická a ostudná.

Článek

"Ze současného chaotického vystoupení EU a evropských vlád bychom měli zrudnout studem," prohlásil Fischer.

Pozastavil se také nad tím, že zatímco po Blízkém východě cestuje mise představitelů EU a ministrů zahraničí, na vlastní pěst konflikt řeší i francouzský prezident Nicolas Sarkozy."Tím se přece jako Evropané zesměšňujeme. To je diplomatický bleší cirkus," řekl někdejší nejpopulárnější politik Německa.

Současně vyzval německou kancléřku Angelu Merkelovou, aby se v konfliktu více angažovala.

Fischer je bývalý vrcholný politik, který byl za zelené ministrem zahraničí v letech 1998-2005. V té době sám několikrát jednal na Blízkém východě.

O příměří jednal i Sarkozy

V delegaci, kterou vedl Schwarzenberg, byli i komisařka pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová a vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana. Kromě nich se cesty zúčastnili ministři zahraničí Švédska Carl Bildt a jeho francouzský protějšek Bernard Kouchner. Nepodařilo se jim dosáhnout hlavního cíle, jímž bylo dojednání okamžitého příměří.

Sarkozy byl o málo úspěšnější, i když možná jen řečnicky. Spolu s egyptským prezidentem Husní Mubarakem vypracovali plán na trvalejší příměří, s nímž je Izrael byl podle Sarkozyho Izrael za určitých podmínek ochoten souhlasit. To ale Izrael popřel a podle AFP naopak rozhodl o rozšíření ofenzívy v pásmu Gazy.

Český premiér Mirek Topolánek misi rozhodne nevnímal jako konkurenční. Podle něj Sarkozyho mise navazuje na tu, kterou organizovala EU. Vyzvedl práci Schwarzenberga na vyjednání dodávek humanitální pomoci do pásmy Gazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám