Hlavní obsah

Johnsonova vláda nebude blokovat zákon proti neřízenému brexitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská vláda ustoupila od odporu k zákonu, který má zabránit neřízenému odchodu z Evropské unie, napsala britská agentura PA. Kabinet se shodl s opozicí na tom, že v horní komoře parlamentu, Sněmovně lordů, nebude návrh blokován a že bude schválen do pátečního odpoledne.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Výhled na Big Ben a Parlament z London Eye

Článek

Příslušný návrh schválili ve středu poslanci Dolní sněmovny. Zákon i přes odpor ministerského předsedy Borise Johnsona podpořilo 327 zákonodárců, proti se jich vyslovilo 299.

Návrh zákona dává vládě čas do 19. října na dosažení nové dohody s Evropskou unií na unijním summitu 17. října, nebo požaduje souhlas parlamentu v případě neřízeného odchodu z unie. Pokud vláda nesplní ani jednu podmínku, musí premiér požádat o další odklad brexitu, tentokrát do 31. ledna 2020.

Johnson potřebuje volby

Co za změnou názoru vlády stojí, není jasné. Vláda je nicméně v případě vypsání předčasných voleb odkázaná na podporu opozice, poznamenala agentura DPA. Johnson chtěl, aby poslanci schválili předčasné volby na 15. října, což ale ve středu odmítli.

Vůdce opozice Jeremy Corbyn jako podmínku uvedl, že nejdříve musí být schválen zákon proti neřízenému brexitu. Podle DPA tak není vyloučeno, že se vláda již v pondělí pokusí požádat parlament znovu o vypsání předčasných voleb.

Vystoupení z unie si Britové odhlasovali v referendu v červnu 2016, avšak ani více než tři roky poté není jasné, kdy nebo za jakých podmínek země blok opustí. Dojednanou „rozvodovou“ dohodu na začátku roku třikrát odmítli britští poslanci, nedokázali se však dohodnout na jiném scénáři. Brexit byl tudíž odložen z konce března na konec října. Nyní se ale rýsuje další možný odklad.

Reklama

Výběr článků

Načítám