Hlavní obsah

Jižní Osetie žádá Rusko o uznání, Moskva má nové zbraně pro Sýrii

Novinky, ČTK, RIA Novosti
TBILISI/MOSKVA

Jihoosetský prezident Eduard Kokojev ve čtvrtek požádal Rusko o uznání nezávislosti Jižní Osetie, která právně tvoří součást Gruzie. Učinil tak na shromáždění v hlavním městě gruzínské provincie Cchinvali, kde bylo schváleno provolání k nejvyšším ruským místům ve stejném smyslu. Ve stejný den řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, že Moskva je připravena dodat nové zbraně Sýrii.

Článek

V provolání se uvádí, že lid Jižní Osetie už je unaven životem v očekávání stále nových útoků "gruzínských ozbrojených hord", že jakékoli pokusy začlenit Jižní Osetii do Gruzie se rovnají nové genocidě jihoosetského lidu a že jeho bezpečnost může být zajištěna, jen když bude mezinárodně uznána státní nezávislost Jižní Osetie.

Není jasné, zda dokument má oficiální platnost.

Rusko, které nad Jižní Osetií drží ochrannou ruku, v minulých dnech odrazilo gruzínský pokus získat nad ní znovu kontrolu vojenskou cestou. Ruská akce vzbudila ostrou reakci Západu. O uznání nezávislosti už Rusko požádala druhá odštěpenecká gruzínská oblast - Abcházie.

Gruzie v reakci na jihoosetské a abchazské požadavky uznání nezávislosti poukázala na riziko "kolonizace" obou těchto území Ruskem. Severoatlantická aliance tento týden rozhodla, že kvůli ruskému postupu v Gruzii zmrazí s Ruskem styky. To učinilo totéž, uvedla mluvčí bruselského sídla aliance Carmen Romerová.

Nové zbraně pro Sýrii

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov přesto ve čtvrtek řekl, že Rusko nehodlá zavřít k alianci dveře. Řekl také, že Moskva je připravena prodat Sýrii nové typy zbraní. Stalo se tak po setkání ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva s jeho syrským protějškem Bašárem Asadem v Soči. Asad je v Rusku na dvoudenní návštěvě. Před cestou řekl listu Kommersant, že jeho země je připravena přijmout na svém území ruské rakety Iskander.

Konflikt na Kavkaze

Boje v Gruzii a jejích separatistických oblastech Jižní Osetie a Abcházie propukly koncem prvního srpnového týdne. Gruzínská armáda oblehla hlavní jihoosetinské město Cchinvali. Pak se ale do konfliktu vložilo Rusko, které podniklo desítky náletů i na zbytku gruzínského území. K ozbrojenému střetu se přidali separatisté v Abcházii.

Ruské jednotky gruzínské z Jižní Osetie vytlačily, nezastavily se však a pokračovaly do gruzínského vnitrozemí. Všechny strany svalují vinu za agresi a civilní oběti vzájemně na druhého. Navzájem se obviňovaly i z etnických čistek. Gruzie kvůli tomu podala na Rusko žalobu u Mezinárodního soudního dvora.

Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily jednostranně nezávislost na Gruzii po rozpadu Sovětského svazu a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Moskva v důsledku konfliktu s Gruzií samostatnost obou regionů uznala.

Podle agentury Reuters projevila zájem také o ruské protiletadlové rakety typu Pancir, o rakety středního doletu a o vojenské letouny. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám