Hlavní obsah

Jih Francie a Španělska sužují požáry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Požáry na jihu Francie, sužované rekordními vedry, zničily 11 domů a spálily na 620 hektarů porostu. Objevilo se přitom asi 60 požárů, u nichž zasahovalo dohromady 710 hasičů, informovala v sobotu agentura AFP o bilanci požárů v departementu Gard. Požáry trápí také Španělsko a Itálii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jih Francie a Španělsko sužují požáryVideo: Reuters

 
Článek

Oblast departmentu Gard v pátek zasáhla bezprecedentní vedra. Padl tam rovněž absolutní teplotní rekord pro Francii, když bylo v obci Gallargues-le-Montueux naměřeno 45,9 stupně Celsia.

Vysoké teploty, vítr a extrémní sucho přispěly ke vzniku požárů, kvůli nimž muselo být zmobilizováno 710 hasičů. Přes noc bylo v terénu také zhruba 180 záchranářských vozidel. I v noci se přitom teplota pohybovala kolem 30 stupňů.

Ještě v sobotu ráno některé požáry nebyly pod kontrolou, zejména v obcích Garons a Saint-Gilles.

Foto: Jordi Borras, ČTK/AP

Požáry ve Španělsku

Požáry zničily také čtyři kůlny, čtyři mobilní domy a zabily čtyři koně.

Hasičům z departementu Gard se s pomocí kolegů ze sousedních departementů podařilo "uchránit stovky lidských životů a obydlí", uvedli hasiči. Lehce zraněn byl podle nich jeden obyvatel a 11 hasičů.

V pátek byl v kantonu Quissac zatčen muž podezřelý v souvislosti s jedním z požárů. Muž byl ale nakonec hospitalizován, protože vazba byla neslučitelná s jeho duševním stavem.

Velkou část Evropy sužují vedra už téměř týden. Požáry i oběti na životech jsou hlášeny z Francie, Španělska nebo Itálie. Ve Francii a v Itálii v souvislosti s vedry zemřelo už nejméně pět lidí v každé zemi, ve Španělsku dva. Ve Španělsku také platí výstraha před požáry ve 34 z 50 provincií. V Katalánsku na severovýchodě země už rozsáhlý požár strávil na 6500 hektarů porostu.

V sobotu očekává Paříž a okolí teplotu kolem 38 stupňů Celsia, což by znamenalo překonání červnového teplotního rekordu pro tuto oblast. Ve východním Německu by mohlo být během víkendu dosaženo rovněž rekordních 39 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám