Hlavní obsah

Jedenáct mrtvých po bouřích a záplavách na jihu Evropy

Bouře a vydatné deště si o víkendu v Itálii vyžádaly tři oběti. Nejhorší byla situace na severu země, kde voda rozvodnila řeky a způsobila sesuvy půdy. S velkou vodou se potýkaly o víkendu opět i Benátky. Šest lidí zemřelo v důsledku bouří a záplav od čtvrtka ve Španělsku a dvě oběti si povodně vyžádaly v Portugalsku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záplavy ve Španělsku a PortugalskuVideo: Reuters

 
Článek

V Itálii byl o víkendu nepřízní počasí zasažen zejména sever země. V regionu Furlánsko-Julské Benátsko zemřel řidič, jehož auto strhl proud vody.

Řeky se rozvodnily také v oblasti Florencie, kde se utopil muž, který spadl s motorkou do řeky. Záchranáři našli jeho tělo několik kilometrů od místa neštěstí. Další oběť si bouře vyžádala v Neapoli na jihozápadě země, kde muže smrtelně zranil větrem vyvrácený strom.

V Anglii řádilo tornádo, na dalších místech země hrozí záplavy

Evropa

Voda o víkendu zaplavila také skoro třetinu Benátek, když v sobotu i v neděli vystoupila po mořském přílivu až na 120 centimetrů nad normální hladinu moře. Benátky se přitom ještě nevzpamatovaly z rekordních záplav z poloviny listopadu, kdy takzvaná acqua alta (vysoká voda) při přílivu dosáhla až 1,87 metru, což bylo nejvíce od roku 1966.

Foto: Manuel Silvestri, Reuters

Benátky v neděli postihla další záplavová vlna.

Problémy i na Pyrenejském poloostrovu

Ve Španělsku zažili o víkendu nejsilnější bouři na severozápadě země v Galicii, kde v sobotu naměřili rychlost větru až 183 kilometrů za hodinu.

I v této oblasti se rozvodnily řeky a zaplavily pole, silnice i domy. V neděli se už počastí pozvolna uklidňuje a bouře má dále slábnout. O vánočních svátcích mají být srážky jen občasné a regionální.

Letecké záběry vodní pohromy v Benátkách

Evropa

Pyrenejský poloostrov tento týden zasáhly tři různé bouře, nazvané Daniel, Elsa a Fabien. Ta poslední o víkendu zasáhla i jihozápad Francie, kde vítr dosahoval na pobřeží Atlantiku v nárazech až 150 kilometrů za hodinu.

V noci na dnešek tam zůstalo kvůli bouři na 95.000 domácnosti bez proudu. Záplavy postihly i francouzský středomořský ostrov Korsika, kde bouře v sobotu večer přerušila i provoz letiště v hlavním městě Ajaccio.

Reklama

Výběr článků

Načítám