Hlavní obsah

Jean-Marie Le Pen ve volbách končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Zakladatel francouzské nacionalistické Národní fronty (FN) Jean-Marie Le Pen nebude kandidovat v letošních místních volbách. Řekl to v rozhovoru pro list Le Figaro necelý týden poté, co jeho kandidaturu v oblasti Pace zablokovala jeho dcera a současná šéfka FN Marine Le Penová. Důvodem byly Le Penovy antisemitské výroky.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Jean-Marie Le Pen

Článek

„Nebudu kandidovat, i když si myslím, že jsem nejlepším kandidátem,” řekl Le Pen na dotaz listu v pondělí otištěném rozhovoru.

Na znamení toho, že jeho rodina má stranu i nadále pevně v rukou, ale dodal, že nejlepší osobou, která by ho mohla na kandidátce nahradit, je jeho vnučka Marion Maréchalová-Le Penová: „Pokud to přijme, myslím si, že by mohla vést velmi dobrý seznam (kandidátů). Je jistě nejlepší, nebudu říkat po mně, ale je.“

Marine Le Penová na konci minulého týdne otce vyzvala, aby se stáhl z politiky. Už před tím uvedla, že jeho kandidaturu v Pace zablokuje. [celá zpráva]

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Marine Le Penová

Rovněž prohlásila, že šestaosmdesátiletý Jean-Marie Le Pen bude kvůli kontroverzním výrokům o plynových komorách předvolán před disciplinární komisi strany.

Politik v nedávném rozhovoru poskytnutém extremistickému týdeníku Rivarol mimo jiné vyjádřil podporu zastáncům vichystického režimu maršála Philippa Pétaina, který za války kolaboroval s nacistickým Německem. Hájil také názor, že Francie má právo na Alžírsko a trval na krajně pravicovém zaměření strany. Svou dceru označil za zrádkyni.

V televizním rozhovoru pak Le Pen znovu bránil svůj někdejší výrok, že plynové komory v nacistických vyhlazovacích táborech jsou jen „detaily historie”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám