Hlavní obsah

Je to útok z nenávisti k našemu způsobu života, řekl rakouský kancléř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouský kancléř Sebastian Kurz v pondělním projevu prohlásil, že pondělní útok ve Vídni byl beze vší pochybnosti islamistickým činem z nenávisti vůči rakouskému způsobu života. Kurz národu přislíbil ochranu demokracie a vypátrání strůjců teroristického činu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté zasahují při útocích ve VídniVideo: AP

 
Článek

„Je to boj mezi civilizací a barbarstvím,“ řekl kancléř. „Musíme si ale uvědomit, že se nejedná o spor křesťanů s muslimy či Rakušany a migranty. Jedná se o boj mezi lidmi, kteří věří v mír, a těmi, kteří chtějí válku,“ dodal a vyjádřil soustrast rodinám obětí. Ocenil také statečnost jednoho policisty, který se útočníkovi postavil, ale byl zastřelen.

Ve Vídni vraždil dvacetiletý Makedonec odsouzený za terorismus

Evropa

Kurz slíbil, že Rakousko bude pronásledovat každého, kdo má s teroristickým činem cokoli společného, a to všemi dostupnými prostředky. Pondělní útok podle kancléře vejde do rakouské historie jako brutální čin spáchaný na rakouské svobodné společnosti.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Vyšetřovatelé před jednou z restaurací.

„Byl to útok z nenávisti, z nenávisti k našim životním hodnotám, z nenávisti k našemu způsobu života, z nenávisti k naší demokracii, ve které jsou si všichni lidé rovni,“ řekl dále Kurz.

Vypadněte, křičela policie. Mysleli jsme, že jsou to petardy, líčí svědci z Vídně

Evropa

Rada ministrů v úterý ráno rozhodla, že bude Rakousko držet třídenní smutek. Ve 12:00 by měla být držena minuta ticha za oběti pondělního činu. Školy by pak minutou ticha měly památku uctít ve středu, protože dnes jsou zavřené.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz vystoupil s projevem k pondělnímu teroristickému útoku ve Vídni.

Teroristický útok, při kterém zemřeli čtyři civilisté, spáchal v pondělí večer 20letý muž ze Severní Makedonie, jenž byl již dříve odsouzen za trestný čin teroristického spolčení a měl zároveň rakouské občanství. Policie ho po útoku zastřelila.

Teror ve Vídni: Stoupenec Islámského státu zabil čtyři lidi

Evropa

Sedmnáct lidí zůstává po útoku zraněno, sedm jich je v kritickém stavu včetně jednoho policisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám