Hlavní obsah

Je nakažlivější, ale zemře méně lidí, tvrdí o indické mutaci virolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indická mutace, takzvaná delta varianta koronaviru, je sice nakažlivější, ale čtvrtá vlna epidemie se bude podstatně lišit, tvrdí virolog profesor Jonas Schmidt-Chanasit z univerzity v Hamburku. Důvodem je podle něj vysoká proočkovanost dospělé populace, sdělil deníku Bild.

Článek

„Čtvrtá vlna se bude zásadně lišit od předchozích. Důvodem je to, že většina lidí, kteří jsou náchylní k těžkým průběhům nákazy a následným úmrtím, je plně očkována,“ řekl profesor Schmidt-Chanasit. Své tvrzení opírá o statistiku.

V Německu podobně jako v ostatních zemích zřejmě poroste počet nakažených. Za poslední den přibylo 985 nových případů nákazy koronavirem. Je to více než před týdnem, kdy se evidovalo 808 infekcí. Německo předpokládá, že dosavadní trend poklesu se nyní obrací a počet nakažených začne růst.

Foto: Christian Charisius/dpa, Profimedia.cz

Německý virolog Jonas Schmidt-Chanasit

Incidence, tedy průměrný počet nakažených za sedm dní na 100 000 obyvatel, je za úterý 5,1. Den předtím to bylo 4,9.

V Česku sice stoupá počet nakažených, v EU ale patří mezi lepší země

Koronavirus

Navzdory mírnému nárůstu počtu nakažených se nijak nezvyšuje počet závažných případů a ani počet úmrtí v souvislosti s covidem, upozorňuje Schmidt-Chanasit. Nyní jich je nahlášeno 48, před týdnem jich bylo 56.

Asociace akreditovaných laboratoří (ALM) oznámila, že téměř polovina všech zkoumaných vzorků (47 procent) se váže k delta variantě koronaviru. Statistika je vedena ke 4. červenci, nová čísla budou k dispozici ve středu večer.

Studentské večírky na Mallorce rozšířily koronavirus mezi mladými Španěly, dalo se tomu předejít

Evropa

Virolog zdůrazňuje, že příznivá situace je dána slušnou proočkovaností. V současné chvíli je 66 procent všech osob starších 60 let již plně očkováno.

Profesor Schmidt-Chanasit nabádá, aby se opatření přijímala v souvislosti s vývojem počtu hospitalizací, a ne jen se statistikou počtu nakažených. Toto číslo totiž podle profesora není vypovídající. „Incidence se bude i nadále oddělovat od hospitalizace a ztratí ještě více na své informativní hodnotě. Opatření by proto měla být zaměřena více na počet hospitalizací, nejen na čistý počet infekcí,“ řekl Schmidt-Chanasit.

„Podvádělo se všude.” Na diskotéce v Nizozemsku bylo 180 nakažených s certifikáty

Koronavirus

V souvislosti s rozšiřováním nabídky očkování pro všechny věkové kategorie se ministr zahraničí Heiko Maas vyslovil pro zrušení všech zbývajících protikoronavirových opatření. „Mohlo by k tomu dojít během srpna,“ řekl Maas agentuře DPA. „Když všichni lidé v Německu budou mít možnost nechat se očkovat, neexistuje pro omezení jakýkoliv právní a politický rámec,“ řekl.

Spolková kancléřka Angela Merkelová slíbila, že k 21. srpnu by všichni lidé v Německu měli mít možnost nechat se naočkovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám