Hlavní obsah

Japonského pilota zadrželi na londýnském letišti, měl 1,89 promile

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská policie zatkla v neděli večer pilota letecké společnosti Japan Airlines (JAL), který měl v krvi skoro desetkrát vyšší množství alkoholu, než je povolené. Dvaačtyřicetiletý první důstojník Kacuitoši Džicukawa byl zadržen krátce před odletem z londýnského letiště Heathrow do Tokia. Soud ho ve čtvrtek poslal do vazby, informovaly stanice BBC a agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Boeing 777 společnosti Japan Airlines nad londýnským letištěm

Článek

Policisty přivolal řidič letištního autobusu převážejícího posádku, který si všiml, že z druhého pilota je cítit alkohol. Naměřili mu 1,89 promile, přičemž povolená hladina pro piloty činí 0,2 promile.

Před soudem, který ho poslal do vazby, první důstojník přiznal, že měl v krvi více alkoholu, než je povoleno, a že vypil od sobotního večera den před odletem za šest hodin dvě láhve vína a šest plechovek piva.

Pilot zůstane ve vazbě do 29. listopadu, kdy bude souzen.

Spoj, který měl odletět v neděli v 19:00 večer, nakonec nabral více než hodinové zpoždění. Do Tokia s ním letěli zbývající dva piloti, protože JAL využívá na letech mezi Británií a Japonskem tři piloty. Aerolinky se za incident omluvily.

Ministerstvu došla trpělivost

Nešlo o jediný takový případ v poslední době. Minulý týden se pilotovi aerolinek All Nippon Airways udělalo po propité noci špatně. Pět domácích letů na Okinawě kvůli tomu mělo zpoždění. V květnu zase byl přistižen stevard JAL, jak nese pivo do místa, kde posádka odpočívá, a pije během letu.

Japonské ministerstvo dopravy se proto ve čtvrtek rozhodlo jednat a stanovit jednotný standard pro množství alkoholu v krvi pilota, uvedl list Japan Times. Dosud si je stanovovaly letecké společnosti individuálně. Současně úřad nařídil všem aerolinkám, aby do konce měsíce oznámily, jaká zavedou opatření pro kontrolu posádek.

JAL oznámila, že na mezinárodních letech zavede stejné kontroly dechu jako na domácích.

Reklama

Výběr článků

Načítám