Hlavní obsah

Janukovyč: Zůstávám prezidentem a brzy se na Ukrajinu vrátím

Novinky, rei
Rostov na Donu
Aktualizováno

Na Ukrajině pokračuje protiústavní převrat ultranacionalistů a fašistů, prohlásil v úterý uprchlý prezident Viktor Janukovyč. Odmítl veškeré fámy o svém špatném zdravotním stavu a zopakoval, že zůstává hlavou Ukrajiny a vrchním velitelem jejích ozbrojených sil. Prohlásil, že se do vlasti z Ruska, kam se uchýlil, brzy vrátí.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Uprchlý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Článek

„Chtěl bych říci, že žiji, ačkoli nemohu tvrdit, že se cítím dobře. Mám obrovskou starost, když vidím, co se děje na Ukrajině,“ uvedl Janukovyč s odkazem na spekulace o tom, že jeho zdraví je vážně podlomené, anebo dokonce zemřel. [celá zpráva]

Janukovyč zopakoval, že převrat, který se na Ukrajině udál, je nezákonný. „Pod pláštíkem údajně legitimní vlády tam působí bandy ultranacionalistů a fašistů,“ oznámil a doplnil, že tyto skupiny se prostřednictvím maskovaných bojůvek zmocňují orgánů moci nejen ve městech, ale i v regionech. Podle Janukovyče jim nejde o nic jiného než o rozpoutání občanské války.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zhruba 40 vojáků skládalo v Simferopolu vojenskou přísahu u nových speciálních složekVideo: Reuters

Nový režim považuje Janukovyč za nelegitimní. Za jediného legitimního předáka Ukrajiny považuje sebe. Připomněl, že zůstává i nejvyšším velitelem ozbrojených sil. Nové vládě v Kyjevě vzkázal, že ji vojáci poslouchat nebudou a volby, které plánuje na květen, nemohou platit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Konvoje vojenských vozidel na KrymuVideo: Reuters

K závěru Janukovyč zopakoval: „Nikam jsem neutekl. Došlo k protiústavnímu puči, budova mého úřadu byla obsazena ozbrojenci. Během převratu jsem zůstal na Ukrajině. Chtěli mě vypudit. Už zanedlouho se na Ukrajinu vrátím.“

Související témata

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Viktor Janukovyč na mimořádné tiskové konferenci.

Ukrajina, Krym

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám