Hlavní obsah

Jako v bláznivé komedii: Jeden cestující únos egyptského letadla zaspal, druhý prozradil tajné konto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na palubě airbusu, který v úterý unesl Egypťan Sajf Aldin Mustafa na Kypr, nebyla kromě obav a napětí nouze o humorné chvilky. Na Facebooku je vylíčil jeden z cestujících, akademik z alexandrijské univerzity Abdalláh Ašmáví.

Foto: ČTK/AP

Únosce egyptského airbusu Sajf Aldin Mustafa

Článek

„Pro vás to vypadá humorně, vím, ale samozřejmě že to byl bolestný zážitek, sedět v uneseném letadle nad mořem s chlápkem, který je vzadu a tvrdí, že má na sobě výbušniny,“ uvedl Ašmáví. Jedním dechem ale dodal, že ho povzbuzovalo klidné chování posádky i neotřelý postoj některých pasažérů.

Ačkoliv Mustafa ohlásil bombu zhruba 15 minut po vzlétnutí z Alexandrie, přinejmenším jeden cestující dramatickou chvíli zaspal. Když se později probudil a ostatní mu sdělili, že namísto do Káhiry směřují na Kypr, divil se. „Proč Kypr?! Zmeškám přípojný let,“ pravil.

Jiný muž podle Ašmávího telefonoval manželce, aby ji připravil na nejhorší: „Volal jí, aby jí řekl o nějakých penězích, které tajně uložil v bance. Nejvtipnější na tom bylo, že ji ten únos nezajímal, ale chtěla po něm, aby jí opakoval jméno té banky.“

Další pasažér si údajně nahlas stěžoval, jak je to nespravedlivé, když někdo pronese přes letištní kontrolu bombu a jemu zabavili zmrazená kuřata, která si vezl s sebou.

Fotila se s ním i letuška

Únosce Mustafa řekl o bombě letušce a poslal ji za kapitánem se vzkazem, aby s letadlem letěl do Turecka, Řecka nebo na Kypr, jinak se odpálí. Kapitán ho přesvědčil k přistání na Kypru kvůli nedostatku paliva.

Mustafa zůstával po zbytek letu v zadní části letadla v prostoru pro palubní personál, promluvil jen zřídka a občasně vykoukl zpoza plenty, aby zkontroloval dění na palubě. „Nebyl s námi v kontaktu,“ potvrdil jeden z pasažérů.

Vážnost situace však nebránila hned dvěma lidem, aby se s únoscem vyfotili. Podle některých prohlášení bylo posádce záhy jasné, že údajné Mustafovy výbušniny jsou jen atrapa.

Nejprve se s ním vyfotil britský cestující Ben Innes. Listu The Sun sice později přiznal, že neví, proč to udělal, přesto nebyl jediný. Na internetu se nově objevila další fotografie, kterou si s únoscem pořídila letuška Naira Atefová. Mladá žena se usmívala, únosce Mustafa zachovával kamennou tvář.

Fotografie Bena Innese s únoscem letadla.

Mustafa po pětihodinovém vyjednávání všechny rukojmí propustil a vzdal se. „Bylo to zábavné. To se vám nestane každý den, ale jednou za život. A skončilo to pokojně,“ zhodnotil šťastný konec další z cestujících v rozhovoru pro egyptskou televizi.

Reklama

Související články

Únosce egyptského letadla se vzdal

Únos egyptského letadla po několika hodinách skončil. Únosce vyšel v úterý odpoledne z letadla s rukama nad hlavou krátce poté, co se na svobodu dostalo...

Výběr článků

Načítám