Hlavní obsah

Jako na Ukrajině, glosují Němci předvolební kampaň v Česku

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Bratislava

Vrcholící kampaně před rozhodujícím druhým kolem první přímé volby českého prezidenta si ve středu všímaly německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung a slovenský server aktuality.sk. Zatímco komentář Němců srovnává kampaň v Česku s tou na Ukrajině, podle Slováků se předvolební agitování proměnilo v hysterii.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezidentští kandidáti Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg

Článek

Může se stát prezidentem České republiky někdo, kdo má přízvuk? Jehož manželka nemluví česky? Kdo v temných dobách odešel do exilu, zatímco praví Češi u Vltavy hrdinně čelili komunistickému režimu, například v prognostickém ústavu Akademie věd? Ptá se německý list.

Deník pokračuje shrnutím posledních reakcí od rodiny současného prezidenta. Samozřejmě že ne, odpověděli končící český prezident Klaus a jeho žena Livie a varovali svůj národ poté, co se jeden podivný kandidát nevysvětlitelným způsobem, totiž proti jejich přání, dostal do druhého kola českých prezidentských voleb.

A co udělal tenhle Karel Schwarzenberg, současný ministr zahraničí a někdejší kancléř prezidenta Havla? Potvrdil nejhorší obavy prezidentského páru: sáhnul na Beneše a jeho dekrety. To mu "nikdy neodpustím", prohlásil Klaus o kandidátovi, jehož příchodu na Hrad chce za každou cenu zabránit.

Samet je pryč

Člověk si protírá oči: to se skutečně děje v Praze? Není to spíše na Ukrajině? Boj o to, kdo se stane příští hlavou státu, už nemá nic společného se "sametem", na který byli Češi tak hrdí.

Přináší s sebou totiž také jedno nebezpečí: 75letý Schwarzenberg narušuje kruhy politické kasty sahající od Klause po Zemana, která byla zvyklá, že si může mezi sebou v republice dělit posty, vliv a i mnoho dalšího. Už Havel byl v tomto systému, který překonává všechny ideologické protiklady, někým, kdo tam nepatří, někým cizím.

Proti Schwarzenbergovi se ale bojuje také proto, že otřásl národními mýty a články víry, jako třeba tím, že vyhnání sudetských Němců po válce bylo nutné a správné.

Tohle vybočení z řady konsensu politické elity přineslo "knížeti" další doporučení, aby nebyl volen. Bývalý premiér Fischer, občanský kandidát z prvního kola, kritizoval Schwarzenberga tvrdě za to, že Beneše přirovnal k válečným zločincům a tím poškodil jméno České republiky ve světě. Při zodpovězení otázky, kdo jméno České republiky v souvislosti s těmito prezidentskými volbami nejvíce poškodil, by ale svět podle současné situace mohl dojít i k jinému závěru.

Hospodské klepy a urážení

Podle slovenského serveru aktuality.sk se předvolební prezidentská kampaň v České republice změnila v hysterii. „Místo vážných témat se vytahují hospodské klepy a hloupé urážení. Něco, co známe i u nás. Vody kalí nacionalismus,“ píše server.

Připomíná, že po prvním kole voleb si oba kandidáti Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg slíbili, že v kampani nebudou používat urážky. „Média a jejich podporovatelé to udělali za ně. A možná ještě víc, než si přáli sami kandidáti. Aby toho nebylo málo, Zeman se také zapojil do odporné žumpové debaty týkající se minulosti rodiny Schwarzenbergovy manželky Therese,“ konstatují aktuality.sk.

Na to Češi slyší

Server upozorňuje, že místo argumentů proti Schwarzenbergovi se jeho kritici ohánějí jeho češtinou, tím, že jeho manželka nemluví česky a podobnými podružnostmi. „Přesně těmto tématům malý český člověk naslouchá. Podobně jako u nás,“ dodává slovenský server.

Aktuality.sk konstatují, že Schwarzenberg si nepomohl citlivým tématem pro Čechy i Slováky, dekrety prezidenta Edvarda Beneše. „To bylo, jako kdyby voličům sypal sůl do otevřené rány. Národnostní témata, strach o hranice, nevypořádání se s minulostí. Sami přece víme, jak se dokážeme rozhněvat, když Maďaři vytáhnout Trianonskou mírovou dohodu,“ uvedl server.

Aktuality.sk v závěru konstatují, že do českých voleb se vmísilo přehnané množství nacionalismu. „S tímto máme i my bohaté zkušenosti. Jen si vzpomeňme na vlády Vladimíra Mečiara, na politiku Jána Sloty, na vícero výroků dalších slovenských politiků, kteří místo řešení problémů země rozdmýchávali národnostní problémy s našimi sousedy, kteří postavili svou popularitu na zastrašování, na populistických tématech postavených na falešném vlastenectví, státnosti a podobně. Přesně do takovýchto vod se dostala předvolební kampaň také u našich západních sousedů. Přece jenom, jsme nějaký čas byli spolu, takže některé věci máme společné,“ končí svůj článek slovenský server.

Reklama

Výběr článků

Načítám