Hlavní obsah

Jako gestapo. Kvůli smrti Slováka padaly hlavy v belgické policii

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Kvůli smrti Slováka Jozefa Chovance (39) po jeho zatčení na belgickém letišti Charleroi odstoupil druhý nejvýše postavený muž belgické policie André Desenfants. Tvrdí však, že nejde o rezignaci, ale opuštění postu po dobu interního vyšetřování.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Belgičtí policisté

Článek

Podnikatel Chovanec byl zadržen 23. února 2018. Podle nedávno zveřejněného videozáznamu mu policisté klečeli na hrudí celých 16 minut a Slovák v nemocnici zemřel. Na videozáznamu je vidět, že jedna policistka zvedá ruku v nacistickém pozdravu a další policisté na zraněném muži klečí. Hajlující policistka mezitím rovněž opustila řady belgické policie.

Chovancova rodina upozornila, že podnikatel se stal obětí policejního násilí a stěžuje si na pomalý postup belgické justice. Slovák byl vyveden z letadla, kde se měl chovat násilně a kapitán odmítal vzlétnout. Belgická policie tvrdí, že si měl zranění způsobit sám.

Podle agentury AP označil belgický ministr spravedlnosti Koen Geens postup policie za absolutně šokující a nepřístojný. Belgický ministr vnitra Pieter De Crem rovněž považuje zákrok policistů za nepřiměřený.

Chovancovu smrt odsoudila také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok označil postupu belgické policie za šokující. Slovensko už odevzdalo belgickým orgánům verbální nótu, kde kritizuje brutální zásah policie a žádá okamžité vyšetření případu.

V Belgii vyšetřují smrt Slováka po policejním zákroku

Evropa

Jako gestapo

Chovancův přítel Ján Miho deníku Nový čas řekl, že belgičtí policisté se chovali jako gestapo. „Pokud by ho nedusili a nechovali se jako gestapo, mohl být ještě mezi námi,“ říká Ján. Podle kamaráda byl podnikatel dobrý člověk, sponzoroval sportovce, zdravotně znevýhodněné lidi i důchodce. „Nikdy jsem ho neviděl, aby byl na někoho agresivní,“ dodal Ján.

Chovancův bývalý kolega konstatoval, že podnikatel měl zdravotní problémy a bral léky. „Ty léky už neměl, tak chtěl k doktorovi na Slovensko,“ uvedl. Podle přítele mohlo dojít na palubě letadla k potyčce s letuškou kvůli nedorozumění a Chovancovu nervóznějšímu chování, které si pak policisté špatně vysvětlili.

Reklama

Výběr článků

Načítám