Hlavní obsah

Jacques Chirac má stanout před soudem

Právo, DPA, BBC, nek
Paříž

Bývalý francouzský prezident Jacques Chirac (76) by měl stanout před soudem pro podezření z podílu na zpronevěře veřejných financí v době, kdy býval pařížským starostou. Rozhodla o tom vyšetřující soudkyně Xaviere Siméoniová, podle níž by v případu mělo být souzeno ještě dalších devět lidí, mj. někdejší poslanec Jean de Gaulle, vnuk někdejšího šéfa Elysejského paláce, generála Charlese de Gaulla.

Článek

Siméoniová, která se začala případem zabývat před dvěma lety, své rozhodnutí učinila bez ohledu na doporučení státního zastupitelství, které navrhlo zastavení vyšetřování. Nelze proto vyloučit, že prokurátor se proti postupu vyšetřující soudkyně ještě odvolá.

Pokud by Chirac nakonec před soudem stanul, bude to poprvé v dějinách páté republiky (od roku 1958), co se některý z bývalých francouzských prezidentů bude zodpovídat před trestním senátem.

Podezření vychází z toho, že Chirac přinejmenším věděl o praxi pařížské radnice zaměstnávat na přelomu 80. a 90. let lidi, kteří ve skutečnosti pracovali pro jeho tehdejší stranu, Sdružení pro republiku (RPR), předchůdkyni dnešního vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP). Podle vyšetřovatelů šlo o nelegální financování strany.

Chirac obvinění rozhodně odmítá. Podezření se přitom objevilo už v době, kdy byl prezidentem. Tehdy se ale vyšetřování vyhýbal s odvoláním na imunitu hlavy státu.

Za stejný delikt byl už v roce 2004 odsouzen Chirakův blízký spolupracovník, expremiér Alain Juppé. Ten odpovídal za městskou pokladnu a byl pravou rukou Chiraka, jenž stál v čele radnice v letech 1977–95. Juppé odešel od soudu se čtrnáctiměsíční podmínkou a ročním odnětím práva být volen do veřejných funkcí. Musel se dočasně vzdát křesla starosty města Bordeaux, avšak v roce 2006 byl do této funkce znovu zvolen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám