Hlavní obsah

Izraelská letadla nad Budapeští vyvolala zmatek ve vládě

Novinky, rei
Budapešť

Dvojice letadel izraelského letectva nad Budapeští vyvolala zmatek v kabinetu premiéra Gordona Bajnaie. Ačkoliv středeční přelet povolily maďarské letecké úřady, vláda o něm neměla ponětí. V pátek pak považovala za potřebné popřít, že by incident souvisel s vraždou muže se syrským občanstvím v maďarském hlavním městě, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle mluvčího vlády Domokose Szollára byl let součástí cvičení u letiště Ferihegy, na němž se maďarské ministerstvo zahraničí s Izraelem předem dohodlo. „Izraelské letectvo neprovádělo žádnou špionážní či pozorovací misi, ale pouhé rutinní pilotní cvičení, tzv. touch-and-go,“ řekl mluvčí.

O akci nicméně nemělo ministerstvo obrany tušení, a když o letu informoval tisk, premiér Bajnai nařídil věc vyšetřit.

Není známo, o jaká letadla se jednalo.

Brzy ráno toho dne navíc zastřelili na předměstí Budapešti 52letého Bassama Tracheho, který měl maďarské a syrské občanství. Útočník udeřil, když v autě čekal na křižovatce na zelenou. Muž, který v Maďarsku žil dvacet let a přišel si na jmění zřejmě směňováním peněz, byl několikrát střelen zblízka. Z jeho auta zmizela taška a kufřík.

Izraelská a arabská média bezprostředně nato oba incidenty spojila. Podle šéfa budapešťské kriminálky Zsolta Bodnára to ale jsou spekulace z oblasti fikce. Maďarské úřady vraždu vyšetřují ve spolupráci s Interpolem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám