Hlavní obsah

Italští senátoři chtějí vyhodit Berlusconiho z parlamentu

Aktualizováno

Imunitní výbor italského Senátu ve středu doporučil odebrat mandát expremiérovi Silviu Berlusconimu, který byl letos odsouzen mimo jiné za daňové podvody. Oznámila to agentura APA. S definitivním rozhodnutím o Berlusconiho osudu se dá podle ní v Senátu počítat až v polovině října.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Silvio Berlusconi

Článek

Krátce před hlasováním opustilo sál šest senátorů z řad Berlusconiho pravicového uskupení Lid svobody a opoziční Ligy severu. Ze zbývajících členů výboru hlasovalo pro Berlusconiho vyloučení 15 senátorů, proti byl jen jediný.

Berlusconi byl letos odsouzen za daňové úniky v době svého působení v mediální společnosti Mediaset ke čtyřletému vězení. Tři roky z toho se ale vymazávají díky amnestii z roku 2006. Roční trest si vzhledem ke svému věku může odpykat v domácím vězení nebo veřejně prospěšnou prací. [celá zpráva]

Součástí verdiktu byl i na základě loňského zákona pětiletý zákaz vykonávání veřejných funkcí. Nejvyšší soud ale nařídil revizi tohoto rozhodnutí – podle odborníků by zákaz měl být snížen na jeden až tři roky.

Může to položit vládu

Hlasování vyvolalo obavy o další budoucnost současné vlády. Ta je totiž závislá na podpoře Berlusconiho pravicového seskupení Lid svobody, jehož členové již pohrozili odchodem z koalice. Podle některých italských médií si to ale může strana rozmyslet a na další volby nespěchat, dokud Berlusconimu trest zákazu aktivní politiky nevyprší.

Berlusconi dnes v emotivním projevu nahraném dopředu v jedné ze svých televizí už prohlásil, že z politiky neodejde. Nezmínil se ale o tom, co provede se současnou vládní koalicí.

"Zůstanu navždy s vámi, po vašem boku, ať už mě z parlamentu vyloučí, či nikoli," řekl.

Své odsouzení Berlusconi označil za překroucení demokracie a vyzval k reformě italské justice. Také ohlásil záměr přejmenovat své hnutí nazpět na Forza Italia (Vzhůru, Itálie).

Související téma

Foto: Max Rossi, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

List Il Messaggero také spekuloval, že by Berlusconi mohl kandidovat do Evropského parlamentu v příštím roce, a to v Estonsku, kde by mu vše zařídil místní podnikatel a jeho přítel.

Reklama

Související témata:

Související články

Itálie je zaskočena Berlusconiho odsouzením

Itálie po prvním pravomocném odsouzení expremiéra Silvia Berlusconiho čeká, zda trest pro lídra pravice rozkolísá politickou situaci natolik, že by hrozil pád...

Výběr článků

Načítám