Hlavní obsah

Italský vicepremiér se sešel se žlutými vestami, Francie z Říma stáhla velvyslance

Týdny trvající slovní útoky mezi Římem a Paříží ve čtvrtek vyústily ve stažení francouzského velvyslance z Itálie. Informovala o tom agentura DPA. Francie tak reaguje na krok italského vicepremiéra a šéfa protestního vládního Hnutí pěti hvězd (M5S) Luigiho Di Maia, který se sešel se zástupcem hnutí tzv. žlutých vest. To od poloviny listopadu pořádá protesty proti hospodářské a sociální politice prezidenta Emmanuela Macrona.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Italský vicepremiér a šéf Hnutí pěti hvězd (M5S) Luigi Di Maio

Článek

„Je to neakceptovatelná provokace,“ oznámila ve čtvrtek Agnes von der Muhllová, mluvčí francouzského ministerstva zahraničí, které povolalo velvyslance ke konzultacím.

"Francie je už několik měsíců cílem opakovaných neopodstatněných útoků a skandálních tvrzení," uvedla Muhllová. "Mít neshody je jedna věc, ale manipulovat vzájemnými vztahy kvůli volbám je věc jiná... Všechny tyto aktivity vytvářejí závažnou situaci, která vzbuzuje otázky ohledně záměrů italské vlády vůči Francii," dodala.

Di Maio se schůzkou pochlubil na svém Facebooku. „Setkali jsme se s lídrem žlutých vest Cristophem Chalençonem a s kandidáty do evropských voleb ze seznamu RIC (Shromáždění občanské iniciativy) Ingrid Levavasseurové," napsal vicepremiér.

Levavasseurová, povoláním zdravotní sestra, zastupuje umírněný proud žlutých vest a stojí v čele kandidátky RIC do květnových voleb do Evropského parlamentu. Ústředním požadavkem tohoto proudu je zavedení přímé demokracie. List The Guardian se domnívá, že program RIC bude zřejmě protievropský.

Tvář „žlutých vest“ Chalençon pochází z departementu Vaucluse na jihozápadě země, patří ke skupině místních organizátorů protestů a sám se prohlásil za mluvčího žlutých vest z tohoto regionu. Někteří z protestujících s tím nesouhlasí, kovář Chalençon se podle nich svými postoji blíží krajní pravici a hnutí využívá k tomu, aby se zviditelnil. Média si také všímají jeho protimuslimských příspěvků na sociálních sítích.

Reklama

Výběr článků

Načítám