Hlavní obsah

Italský premiér Conte vyloučil, že by stanul v čele další vlády

– Řím

Italský premiér v demisi Giuseppe Conte vyloučil, že by zůstal v čele kabinetu v případě, že by byla obnovena současná koalice protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) a krajně pravicové Ligy. Informovala o tom agentura APA. Conteho v čele vlády zároveň odmítá opoziční Demokratická strana, s níž M5S nyní vede jednání o nové vládní koalici.

Foto: Massimo Percossi, ČTK/AP

Italský premiér Giuseppe Conte

Článek

"Jedna politická etapa je pro mě u konce a už se znovu otevírat nebude," řekl nestraník Conte na okraj summitu G7 ve francouzském Biarritzu s tím, že nejsou důležitá jména, ale reformní program budoucí vlády.

"Věřím, že straničtí šéfové, kteří intenzivně vedou rozhovory o vládě, nabídnou Itálii perspektivu," řekl odstupující předseda vlády, který byl do čela kabinetu navržen Hnutím pěti hvězd v červnu 2018. Funkci složil ve čtvrtek kvůli sporům v dlouhodobým sporům v koalici mezi oběma populistickými stranami.

Vicepremiér a předseda Ligy Matteo Salvini vládní krizi rozpoutal před více než dvěma týdny. Tvrdil, že další spolupráce s M5S není kvůli názorovým rozporům dále možná, a vyjádřil přání, aby se co nejdříve konaly předčasné volby. Později ale nevyloučil ani obnovení spolupráce s M5S, pokud hnutí zaujme příznivější postoj k programu, který chce prosadit Liga.

Jednání o nové vládní koalici

V Římě v sobotu pokračovalo v pátek zahájené jednání o případné nové vládní koalici mezi M5S a italskou středolevou Demokratickou stranou (PD). Předseda M5S Luigi di Maio požaduje, aby případný nový kabinet vedl znovu Conte.

S tím však PD nesouhlasí. Podle jejího šéfa Nicoly Zingarettiho je personální změna v křesle šéfa vlády pro Itálii nezbytnost. Sociální demokraté tím chtějí demonstrovat, že nová vláda učiní odklon od politiky Conteho týmu složeného ze zástupců Ligy a M5S.

PD a M5S mají s rozhovory čas do úterka, kdy se prezident Sergio Mattarella podruhé setká se zástupci parlamentních stran. Nepodaří-li se zformovat parlamentní většinu, patrně rozpustí parlament. Zemi by pak čekaly předčasné parlamentní volby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám