Hlavní obsah

Italové hledají spasitele: Na scénu se vrací expremiér Letta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Bývalý předseda italské vlády Enrico Letta byl o víkendu drtivým poměrem 860 hlasů pro zvolen do čela druhé nejsilnější vládní Demokratické strany. Čtyřiapadesátiletý vysokoškolský pedagog vystupuje z politického důchodu sedm let poté, co byl odstaven z premiérského křesla. Podle expertů čekají italský politický systém velké změny.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý premiér Itálie Enrico Letta

Článek

Letta v projevu stranickým delegátům slíbil, že povede stranu k „progresivním hodnotám” a „reformistickými metodami”. A vyzval kolegy, aby po skončení pandemie neztráceli čas, přestali řešit sebe a zaměřili se na problémy ve společnosti.

Čtyřiapadesátiletý akademik přebírá otěže strany po Nicolu Zingarettim, který stál v čele středolevých demokratů dva roky. V posledních měsících ale ztratil důvěru svých kolegů. „Nekonečný proud kritiky” ostatně označil za hlavní důvod své rezignace.

Řada italských politiků poté vyzvala Lettu, aby se do politiky vrátil a pokusil se stranu, kterou spoluzaložil, znovu nakopnout.

Italská vláda nového premiéra Draghiho získala důvěru Senátu

Evropa

„Jsem přesvědčen, že nejsilnější odpovědí s největší autoritou je Enrico Letta, který Demokratické straně může nabídnout restart v podobě skvělé populární strany blízko lidem namísto kontroverze,” napsal minulý týden odstupující Zingaretti.

Zatímco Zingaretti neměl zkušenosti ani životopis hodný evropského lídra, Letta si dával na evropskou dynamiku vždy záležet,
Nicola Lupa, italský politolog

Sám Letta si dal zprvu dva dny na rozmyšlenou, nakonec ale hozenou rukavici přeci jen zvedl. „Díky, Enrico, že jsi se rozhodl provést PD (Partito Democratico) tímto komplikovaným obdobím,” napsala v reakci na jeho zvolení na Twitteru poslankyně Laura Boldriniová.

'Super Mario' Draghi se vrací, povede italskou vládu národní jednoty

Evropa

Změnou projde i Hnutí pěti hvězd

Demokraté nejsou jedinou stranou, která v posledních týdnech zažívá obměnu. Po zvolení Maria Draghiho do čela vlády národní jednoty se rozpadlo Hnutí pěti hvězd, které drží v italském parlamentu nejvíce křesel. Hnutí se pokusí reformovat další z řad bývalých premiérů  – Giussepe Conte. Ten vyjádřil potěšení nad tím, že Letta v projevu zmínil několik společných cílů a priorit.

Foto: Stringer, Reuters

Italský premiér Giuseppe Conte oznámil úmysl vstoupit do Hnutí pěti hvězd

Podle politologa Nicoly Lupa představuje Dragiho vláda začátek velkých politických změn, v rámci kterých se strany snaží více soustředit na Evropu.

„Zatímco Zingaretti neměl zkušenosti ani životopis hodný evropského lídra, Letta si dával na vývoji evropské politiky vždy záležet,” hodnotí.

Italové stráví Velikonoce v přísném lockdownu

Koronavirus

Letta vedl italskou vládu v letech 2013 a 2014. Podle médií byl z politiky „vyštípán” ambiciózním Matteem Renzim (budoucím premiérem), který Lettu kritizoval za příliš pomalé provádění reforem.

Po odchodu z politiky začal přednášet na prestižní pařížské univerzitě Science Po, kde v současnosti působí jako děkan Fakulty mezinárodních studií. Od roku 2016 je také prezidentem Institutu Jacquese Delorse.

Reklama

Výběr článků

Načítám