Hlavní obsah

Itálie v rámci boje proti terorismu rozdá mládeži poukázky na kulturu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Itálie přišla s originálním způsobem boje proti hrozbě terorismu. Od půlky září dostane půl miliónu osmnáctiletých žijících v zemi speciální kupóny v hodnotě v přepočtu zhruba 13 tisíc korun, které jim umožní zdarma navštívit muzea, kina nebo získat lísky na koncerty se slevou.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Italský premiér Matteo Renzi

Článek

„Dává to jasný vzkaz - vítáme ty, kteří dosáhli věku 18 let a připomínáme, že kultura je klíčová, jak pro osobní obohacení, tak pro posílení společnosti,“ řekl minulý týden Tommaso Nannicini, který má program na starosti.

Kulturní bitva

Podle italské vlády je tento program i vzkazem radikálním skupinám. Premiér Matteo Renzi loni po útocích v Paříži prohlásil, že s extremisty se nedá bojovat jen vojensky, ale také ideologicky: „Oni představují teror, my odpovíme kulturou. Oni ničí sochy, my milujeme umění. Oni ničí knihy, my jsme zemí knihoven.“ Podle něj půjde o kulturní bitvu.

List The Washington Post v souvislosti s plánem zmiňuje, že v zemi, kde dosahuje nezaměstnanost mládeže 35 procent, je to i snaha nabídnout jí pozitivní pohled na vlastní zemi.

Na plán vynaloží 300 miliónů eur

Kulturu využívají v boji proti radikalizaci i další evropské státy, třeba v Paříži mají všichni studenti vstup do muzeí zdarma. Itálie ale dá na program, který poběží do konce příštího roku, bezprecedentních 300 miliónů eur (8,1 miliardy Kč). Využít jej budou moci i osmnáctiletí občané jiných zemí EU žijící v Itálii.

Opozice plán kritizuje jako populistický, ale někteří experti na terorismus uvádějí, že by mohl být úspěšnější než předchozí snahy bojovat s radikalizací mládeže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám