Hlavní obsah

Islanďané nabízejí migrantům ubytování. Tlačí na vládu, aby jich přijala víc

– Reykjavík

Přes 12 000 Islanďanů apeluje na svou vládu, aby přijala víc uprchlíků ze Sýrie, zdevastované válkou. Vláda ostrova s pouhými 300 000 obyvateli zatím plánuje přijmout 50 běženců, zvažuje však, že tento limit navýší. Někteří lidé se nabídli, že běžence vezmou k sobě domů a naučí je jazyk.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Na Islandu žije asi 300 000 lidí. Obyvatelé jsou ochotní vzít si běžence domů a naučit je jazyk.

Článek

Příslušná petice nazvaná „Sýrie volá” přitom byla na sociální síti zprovozněna teprve v neděli, upozornil britský list The Guardian.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Uprchlíci jsou lidské zdroje, mají zkušenosti a kvalifikaci. Uprchlíci jsou naši budoucí životní partneři, nejlepší kamarádi, spřízněnci. Může to být bubeník v kapele našich dětí anebo náš příští kolega, Miss Island roku 2022, tesař, který nám konečně dokončil koupelnu, kuchař v kantýně, hasič, počítačový génius nebo televizní moderátor,“ připsala k výzvě její iniciátorka, akademička Bryndis Bjorgvinsdóttir.

Nabízejí začlenění

Spousta lidí, která petici za přijetí většího počtu Syřanů podepsala, se nabídla, že uprchlíky u sebe ubytuje a pomůže jim se začleněním do společnosti. „Mám k dispozici oblečení, kuchyňské zařízení, postel a pokoj ve vesnici Hvanneyri, který budu s radostí sdílet se Syřany,“ napsal například jeden ze signatářů.

Předseda vlády Davíð Gunnlaugsson v televizi připustil, že počet uprchlíků, které země přijme, by mohl být navýšen. Ve vládě navrhl zřízení ministerské rady, která záležitost přehodnotí. „V mezinárodní politice je naším cílem být nápomocnými v co možná nejvíce oblastech a toto je jedna z těch nejnaléhavějších,“ uvedl premiér.

Současně však varoval před přílišnými představami signatářů petice.

Reklama

Výběr článků

Načítám