Hlavní obsah

Islámský stát se hroutí, Evropě hrozí další teroristické útoky, varuje odborník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V současné chvíli se v Evropě skrývá 60 až 80 atentátníků, kteří se hlásí k tzv. Islámskému státu (IS), řekl agentuře AP Dick Schoof z nizozemského Národního koordinačního centra pro bezpečnost a boj s terorismem. Pro starý kontinent to znamená vážnou hrozbu krvavých teroristických útoků, která se zvyšuje s očekávaným dobytím Mosulu a postupným zhroucením IS.

Foto: Reuters

Šíitské milice ostřelují z děla pozice Islámského státu na okraji města Tal Afar západně od Mosulu.

Článek

Právě kvůli ofenzívám proti IS neodcházejí do Sýrie a Iráku z Evropy další bojovníci a výzva duchovního vůdce IS Abú Bakra Bagdádího k útokům na Západ posiluje nebezpečí. Schoof se obává opakování podobných útoků, jaké se staly loni v listopadu v Paříži, letos v březnu v Bruselu či v červenci v Nice.

V současné chvíli bojuje v řadách IS  kolem  4000 až 5000 Evropanů. Mnozí se budou snažit vrátit zpět domů, z čehož plyne pro evropské země další nebezpečí. „Všichni, kteří se vrátí, by měli stanout před soudem a být přísně potrestáni,“ tvrdí Schoof.

Foto: Profimedia.cz

Dick Schoof z nizozemského Národního koordinačního centra pro bezpečnost a boj s terorismem

Podle jeho slov by jim měl být odňat pas, aby se jim zabránilo v opětovném opuštění země. Úřady by také měly monitorovat i jejich pohyb po Evropě a případně zmrazit bankovní konta, pokud by existovalo podezření, že by se využívala k financování teroru.

„Současně by měly bezpečnostní složky spolupracovat nejen mezi sebou, ale také s místními islámskými organizacemi,“ řekl Schoof. Zároveň varuje před radikálními kazateli a je pro razantní postup vůči nim. „Projevy nenávisti by se rozhodně neměly tolerovat,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám