Hlavní obsah

Islámský radikál pobodal v Berlíně policistku

Islámský radikál Rafik Y. (41), který byl pod dohledem německých bezpečnostních úřadů pobodal ve čtvrtek policistku. Její kolega sice útočníka zastřelil, ale jedna z kulek policistku zranila. Ženu s vážnými poraněními přepravil do nemocnice vrtulník, napsal server německého deníku Bild.

Foto: Profimedia.cz

Islámský radikál Rafik Y. na snímku z roku 2008. Podle německých zákonů musela tamní média v době procesu chránit jeho identitu, proto nemohla zveřejnit jeho podobu.

Článek

Před desátou hodinou ráno dostala berlínská policie oznámení o tom, že ve čtvrti Spandau ohrožuje muž s nožem chodce. Na místo dorazili jako první čtyřiačtyřicetiletá policistka a její šestatřicetiletý kolega.

Rafik se na policistku vrhl a pobodal ji. Její kolega vytáhl zbraň a čtyřikrát vystřelil. V jednom případě kulka ženu zranila v oblasti ledvin. Útočník byl těžce zraněn a cestou do nemocnice zemřel.

Rafik Y., který se hlásil k Al-Káidě, byl podle serveru hlavním strůjcem nezdařeného atentátu na iráckého premiéra Ajáda Alávího během jeho berlínské návštěvy v roce 2004.

Ve vězení strávil osm let a po propuštění v roce 2013 byl pod policejním dohledem. Měl nařízeno nosit elektronický náramek pro kontrolu pohybu. Sledovacího zařízení se ale ve čtvrtek ráno zbavil.

„Zatím nevíme, zda plánoval nějaký teroristický čin,“ uvedl generální prokurátor Dirk Feuerberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám