Hlavní obsah

Islamisty nebudeme brát zpátky, vzkázalo Rakousko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouská vláda nebude poskytovat konzulární služby a ochranu těm občanům, kteří bojovali v řadách organizace Islámský stát, napsal server Der Standard. Země nebude přijímat zpět občany, kteří byli zajati a jsou nyní ve vězení, uvedla vláda.

Foto: ČTK/AP

Bojovník IS na východě Sýrie

Článek

Kabinet odsouhlasil změnu zákona o konzulárních službách, kterou připravilo ministerstvo zahraničí pod vedením Karin Kneisslové (FPÖ). Předloha upravuje ochranu občanů Rakouska v zahraničí. Zahrnuje pomoc a podporu v oblasti právní ochrany a mimořádných situací, jako je repatriace do vlasti.

Novela počítá s tím, že v některých případech může být ochrana odepřena. Týká se to občanů, kteří odešli do ciziny a přidali se k teroristické organizaci Islámský stát. „Lidé, kteří se připojili k teroristickým organizacím a odmítli základní hodnoty rakouské společnosti, nemají nárok na pomoc ze strany Rakouska,“ má být zakotveno v zákoně.

„Nebudeme tyto lidi brát zpět,“ potvrdil ministr vnitra Herbert Kickl (FPÖ). Rakousko se tak přidává k dalším zemím, které odmítají přebrat zpět radikály a soudit je, jak je k tomu vyzývá americký prezident Donald Trump.

Podobný přístup jako Rakousko zvolila Velká Británie. Už v únoru ministerstvo zahraničí uvedlo, že cizinci bojující v řadách Islámského státu by měli být souzeni tam, kde byli zadrženi. Také Francie odmítá přijímat zpět bojovníky IS a jejich manželky. Ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian je už dříve označil za nepřátele národa.

Odebírat občanství bojovníkům z řad radikálů IS bude také Německo. V úterý se na tom dohodl spolkový ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) a ministryně spravedlnosti Katarina Barleyová (SPD).

Poslední informace hovoří o tom, že by mělo být nyní v Sýrii uvězněno přes 800 zahraničních bojovníků Islámského státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám