Hlavní obsah

Islám už je v Bruselu hlavním náboženstvím, varoval nový belgický primas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Vatikán

Nový belgický primas, arcibiskup Joseph De Kesel, varoval před tendencí islámu stát se převažujícím náboženstvím v tamější společnosti. V rozhovoru pro nejnovější vydání křesťanského měsíčníku L'appel poukázal na to, že islám je ve společnosti už sociálním faktem, a zároveň dodal, že je velmi důležité, aby podobně bylo ve společnosti přítomné také křesťanství, respektive židovství.

Foto: Olivia Harris, Reuters

Muslimové při modlitbě. Ilustrační foto.

Článek

"Jinak se totiž islám stane jedinou instancí, která reprezentuje náboženství v životě společnosti," prohlásil arcibiskup, podle kterého je křesťanství v současnosti v sociálním životě potlačené, redukované do čistě soukromé sféry. Podle De Kesela by přitom náboženství neměla být vytlačována z veřejného života.

Vatikánský rozhlas v této souvislosti upozornil, že islám je dnes v Bruselu hlavním náboženstvím.

"Zatímco praktikujících katolíků je sotva 12 procent obyvatel belgického hlavního města, praktikujících muslimů je 19 procent. Navíc lze očekávat, že tato tendence v příštích letech dále poroste, protože v bruselských státních školách tvoří polovinu žáků muslimové," uvedl rozhlas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám