Hlavní obsah

Irsko a Severní Irsko by neměla po brexitu dělit hranice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Mezi Irskem a Severním Irskem by po odchodu Británie z Evropské unie neměla být žádná hranice. Britská vláda v dokumentu, který má být zveřejněn ve středu, uvádí, že chce nepřerušovanou hranici, bez nepokojů a bez fyzické hraniční infrastruktury a hraničních stanovišť, napsala agentura Reuters.

Foto: Mapy.cz

Článek

Hranici dlouhou 500 kilometrů bez celních a imigračních kontrol překročí denně asi 30 tisíc osob. Hranice bude testem pro vyjednávače, kteří musí vyřešit, jak zpřísnit kontroly bez toho, aby vyvolaly napětí v regionu.

„Obě strany potřebují ukázat flexibilitu a představivost, pokud jde o hraniční problém v Severním Irsku,” uvedl zdroj z vlády.

Britská vláda chce udržet společný cestovní prostor, který umožní volný pohyb mezi Británií a Irskem pro britské a irské občany. A odmítá myšlenku celní hranice v Irském moři, které odděluje Anglii, Wales a Skotsko od Irska a Severního Irska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám