Hlavní obsah

Integrace se zvrtla, připustila švédská premiérka

Po násilných nepokojích o velikonočním víkendu, které si vyžádaly více než sto zraněných policistů, švédská premiérka Magdalena Anderssonová (55) ve čtvrtek připustila, že integrace přistěhovalců ve Švédsku selhala.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švédská premiérka Magdalena Anderssonová

Článek

„Segregace zašla tak daleko, že ve Švédsku máme paralelní společnosti. Žijeme ve stejné zemi, ale ve zcela odlišné realitě. Budeme muset přehodnotit naše dosavadní pravdy a učinit těžká rozhodnutí,“ řekla podle britského listu The Guardian Anderssonová na tiskové konferenci, kde představila plán boje proti organizovanému zločinu.

Dodala, že v době velké vlny přistěhovalců byla jejich integrace do společnosti „příliš slabá, protože policie a sociální služby neměly dostatek zdrojů“.

Vláda chystá nová opatření

„To, co jsme viděli, nebyly žádné politické protesty,“ řekla Anderssonová o nepokojích. „Policie byla napadena kameny a zápalnými lahvemi. Nebyl to politický čin, byl to kriminální čin – útok na demokracii, o níž mnozí tvrdili, že za ní utekli,“ dodala.

Švédy zaskočila míra násilí protestujících muslimů

Zahraniční

Nepokoje vypukly poté, co Rasmus Paludan (40), dánsko-švédský politik a protiimigrační provokatér, pohrozil, že bude objíždět zemi a pálit korán. V několika městech se policie střetla se skupinami většinou maskovaných mladých muslimů, z nichž mnozí křičeli: Allahu akbar (Bůh je velký)!

Po třech dnech nepokojů v Norrköpingu, Linköpingu, Landskroně, Örebru, Malmö a hlavním městě Stockholmu policie zatkla desítky lidí. Útočníci zapálili jednu školu a poškodili nebo zničili 20 policejních vozidel.

Anderssonová na tiskové konferenci dále sdělila, že by chtěla zavést místní úřady pro boj s kriminalitou mládeže, kde by mohly spolupracovat sociální služby a policie.

Švédsko směřuje do NATO zdráhavě, Finové neváhají

Evropa

Morgan Johansson (51), ministr spravedlnosti a vnitra, nastínil plány, jak dát policii větší pravomoci v oblasti elektronického sledování, usnadnit výměnu informací mezi úřady a odepřít pobyt i lidem, kteří ještě nebyli odsouzeni za trestný čin.

Švédsko, které se s hrdostí označovalo za humanitární velmoc a kde se v září konají parlamentní volby, přijalo během migrační krize v roce 2015 více lidí na obyvatele než kterákoli jiná země Evropské unie. Od té doby severská země radikálně zpřísnila imigrační politiku a nyní má jednu z nejpřísnějších politik ze všech zemí Evropské unie.

Každý pátý se narodil v zahraničí
Počet lidí narozených v zahraničí se ve Švédsku za posledních dvacet let zdvojnásobil na dva miliony.
To představuje pětinu obyvatelstva.
Sociální demokraté byli u moci 28 z posledních 40 let, včetně posledních osmi.
Zdroj: The Guardian

Reklama

Výběr článků

Načítám