Hlavní obsah

Institucionální hloupost. Scotland Yard naletěl falešným obviněním o pedofilii politiků

Londýn

Londýnská policie uvěřila falešným obviněním o pedofilii politiků a vysokých úředníků, kvůli nim zahájila v roce 2014 rozsáhlou operaci Midland. O selhání policie ve čtvrtek promluvil bývalý soudce Richard Henriques, když v pátek zveřejnil 391stránkovou zprávu o kauze. Uvedl, že policie se při vyšetřování dopustila 43 chyb a Scotland Yard projevil „institucionální hloupost“.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Scotland Yardu

Článek

Za celým případem stála tvrzení Carla Beeche, který byl nakonec za lživá nařčení, snahu zmást justici a podvod odsouzen 26. července na 18 let do vězení.

Beech řekl v roce 2014, že byl jako dítě zneužit otčímem. Ten ho pak měl předat dalším pedofilům. Beech, který vystupoval pod krycím jménem Nick, uvedl, že byl zneužit dvanácti lidmi. Byli prý mezi nimi bývalý britský premiér Edward Heath, bývalý náčelník generálního štábu lord Edwin Bramall, bývalý šéf tajné služby SIS Maurice Oldfield, bývalý ředitel MI5 Michael Hanley či bývalý ministr vnitra Leon Brittan. Dále ho měli zneužít dva bývalí poslanci.

Beech současně vypověděl, že pedofilové společně zabili tři děti, dvě pro své potěšení a jedno pro výstrahu.

Brit si vymyslel pedofilní gang, který ho zneužíval. Dostal 18 let vězení

Evropa

Policie zahájila vyšetřování hromadné vraždy, které nakonec přišlo na 2,5 milionu liber, než bylo v roce 2016 po šestnácti měsících zastaveno bez toho, aby byl kdokoli zadržen. Pak bylo zahájeno vyšetřování Beeche a Henriques byl pověřen prošetřením postupu policie. Ta podle něj selhala, protože si výpovědi Beeche neověřila a jeho vymyšlená obvinění brala jako „věrohodná a pravdivá“.

Henriques uvedl, že operace byla neúspěšná „kvůli slabému úsudku a selhání při prověřování faktů”. Upozornil, „že velký podíl na tom měl pohled, že oběti se musí věřit“. Dodal, že také tajemník labouristů Tom Watson Nickovi uvěřil a „vytvořil další tlak na policii“. Watson totiž přenesl otázku pedofilního kruhu politiků do parlamentu.

Sporné prohlídky

Kvůli falešným obviněním byly prohledány domy veterána vylodění v Normandii lorda Bramalla, vdovy po ministrovi vnitra Leonu Brittanovi a dům bývalého poslance konzervativců Harveye Proctora.

Za největší selhání Henriques považuje právě prohlídky, žádosti o ně byly doplněné nepřesnými tvrzeními. Obvinil přitom vyšetřovatele, že mátli soudce, když požadovali souhlasy s domovními prohlídkami. Podle něj se v průběhu vyšetřování objevila řada šancí zjistit, že Beech lže, a bylo možné zastavit vyšetřování ještě v rané fázi.

„Zatímco odpovědní úředníci tvrdili, že měli otevřenou mysl, několik chyb může být vysvětleno jen neadekvátní důvěrou ve věrohodnost Nicka,“ uvedl Henriques. Upozornil na to, že pět zkušených a vysoce ceněných policistů dávalo najevo, že výpovědi Beeche jsou konzistentní, i když takové nebyly.

Je to lekce

Ještě před zveřejněním zprávy poslanec Proctor vyzval komisařku Cressidu Dickovou, aby zvážila setrvání na svém postu.

Policista pověřený vedením operace Midland Steve Rodhouse se omluvil za utrpení, které způsobil, a dodal, že zpráva je poučnou „lekcí” pro další vyšetřovatele.

Zástupce komisaře Sotland Yardu Stephen House v reakci na zprávu přiznal, že se „udělaly chyby“, ale zdůraznil, že policie nesouhlasí se vším, co je ve zprávě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám