Hlavní obsah

Iniciátorku kampaně MeToo ve Francii soud potrestal za pomluvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pařížský soud ve středu odsoudil iniciátorku kampaně MeToo ve Francii Sandru Mullerovou za pomluvu vůči muži, kterého v roce 2017 obvinila ze sexuálního obtěžování. Mullerová musí poškozenému zaplatit pokutu ve výši 20 000 eur (516 000 korun). Proti rozhodnutí se žena chystá odvolat, řekl agentuře AFP její advokát.

Foto: Profimedia.cz

Sandra Mullerová u soudu

Článek

Mullerovou, která se živí jako novinářka, přímo zmínil americký časopis Time, když v roce 2017 prohlásil za osobnost roku všechny ty, kdo „prolomili mlčení“ ohledně sexuálního obtěžování ve společnosti.

V říjnu roku 2017 přišla jako první na Twitteru s heslem #BalanceTonPorc, což by se dalo volně přeložit jako „ukaž to prase“. „Pověz nám také jméno a detaily o sexuálním obtěžování, které si zažila ve své práci,“ vyzvala tehdy ostatní. O několik hodin později napsala, že jí Eric Brion, tehdejší šéf francouzské televizní stanice Equidia, dělal neslušné návrhy na večírku po televizním veletrhu v roce 2012, jehož se oba pracovně zúčastnili.

Domingo po obvinění z obtěžování skončil v Metropolitní opeře, premiéru neodzpívá

Amerika

Heslo #BalanceTonPorc, které je obdobou hesla #MeToo, jež zpopularizovala anglická herečka Alyssa Milanoová, se na francouzském Twitteru velice rychle rozšířilo. Příběhy o sexuálním obtěžování na pracovišti pod tímto heslem sdílely tisíce francouzských žen.

Brion však následně Mullerovou zažaloval za pomluvu. Před soudem ve středu uvedl, že se jí už dříve za své nevhodné výroky omluvil, ale že ji nikdy neobtěžoval. „Řekl, že se jednoho večera snažil se Sandrou Mullerovou flirtovat, protože se mu líbila. Na flirtování má právo,“ uvedl před soudem jeho právník.

Mullerová: Prohrála jsem, jiné zvítězily

Brion rovněž soudu sdělil, že příspěvek Mullerové pro něj měl vážné osobní i profesionální důsledky a že po něm měl problémy najít zaměstnání.

Mullerová však hájila svoje právo na svobodu vyjadřování a řekla, že její sdělení mělo být výzvou pro ostatní, aby sdíleli své zkušenosti. Dodala, že sexuální napadení by mělo být bráno vážně.

Mullerová musí podle rozsudku kromě pokuty také sporný příspěvek smazat a zveřejnit na Twitteru a ve dvou denících vyjádření soudu.

Zatímco Brion rozsudek přivítal s úlevou jako „vítězství pravé spravedlnosti nad tribunálem drbů a sociálních sítí“, Mullerová jej nazvala krokem zpátky. „Dnes jsem prohrála, ale jiné ženy zvítězily,“ uvedla po zveřejnění rozhodnutí soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám